Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
PRIESKUM: Výhody robotov ľudia poznajú dobre, ale stále sa ich obávajú
Zdielať na
Noviny.sk

PRIESKUM: Výhody robotov ľudia poznajú dobre, ale stále sa ich obávajú

BRATISLAVA - Výhody robotov ľudia poznajú dobre, ale stále sa ich obávajú. Vyplýva to z výsledkov reprezentatívneho prieskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO), ktoré dnes predstavil na tlačovej besede analytik z IVO Marián Velšic. Respondenti za kľúčovú výhodu robotov oproti človeku považujú predovšetkým ich manuálne zručnosti a schopnosti a ekonomickú výhodnosť. Takmer polovica opýtaných (45 percent) tvrdí, že ich hlavnou výhodou je vyšší fyzický výkon a podľa 34 percent respondentov sú to ich jemné motorické zručnosti a flexibilita. To, že roboti nemajú biologické potreby a obmedzenia ako človek, považuje za ich výhodu 27 percent opýtaných. Prieskum realizovali počas marca na vzorke 1 029 respondentov starších ako 17 rokov.

Podľa 27 percent respondentov sú roboti efektívnejší ako človek a šetria ľudskú prácu. Na druhej strane prieskum podľa Velšica potvrdil aj pomerne silné obavy z ovládnutia človeka robotmi. Robot by podľa 85 percent z nich mal vykonávať výhradne príkazy človeka a nerozhodovať sa podľa vlastnej vôle. Výsledky prieskumu ďalej ukázali, že slovenská spoločnosť ako celok nie je na súžitie s robotmi zatiaľ dostatočne pripravená. Väčšina ľudí (62 percent) si robotov vie predstaviť v úlohe pomocníkov pri domácich prácach, údržbe či nakupovaní. Časť opýtaných by si vedela predstaviť robotov na rôznych mocenských pozíciách - v armáde ako inteligentné zbrane a systémy (44 percent) alebo v oblasti bezpečnosti a poriadku (43 percent). "Oveľa horšie by boli roboti prijatí v situáciách, kde dochádza k interakciám so silnejšími a dôvernejšími medziľudskými vzťahmi. V obchode, službách, administratíve, v oblasti zábavy, pri práci, vzdelávaní či v sociálnych službách by roboti prekážali až dvom tretinám respondentov," povedal Velšic a dodal, že najcitlivejšie sú vnímané životné situácie, ktoré sa dotýkajú zdravotníctva a rodiny. Roboti nasadení v zdravotníctve by prekážali 70 percentám opýtaných. S najväčším odmietaním robotov sa možno stretnúť pri opatrovaní detí (84 percent).


Zatiaľ čo mladšia generácia má v otázkach fungovania a nasadenia robotov v bežnom živote liberálnejší prístup, staršia generácia je oveľa konzervatívnejšia. V otázke komunikácie robot - človek len sedem percent respondentov tvrdí, že by sa k robotovi správali rovnako ako k človeku. Naopak, väčšina (62 percent) by sa k nemu správala ako k stroju, zvyšných 31 percent respondentov by nevedelo, ako sa má správať. Podľa Velšica sa negatívneho dopadu robotizácie ľudia príliš neobávajú. Vyše tretina (36 percent) ekonomicky aktívnych ľudí očakáva, že o približne 20 rokov bude na pracovnej pozícii, ktorú vykonávajú, nasadený robot. Až 59 percent opýtaných si myslí, že k takémuto scenáru nedôjde.

Najčítanejšie