Skoro jasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Kokaín v európskych riekach škodí úhorom. Poškodzuje im svaly a ničí potrebný tuk
Zdielať na

Kokaín v európskych riekach škodí úhorom. Poškodzuje im svaly a ničí potrebný tuk

Archívna reportáž

BRUSEL / Stopové množstvo kokaínu, ktoré sa splachuje do riek škodí ohrozeným úhorom. Po požití kokaínu sú hyperaktívny, trpia hormonálnymi zmenami a poškodením svalov aj žiabrov. Účinky kokaínu na fyziológiu úhorov riečnych môže mariť ich dlhú migráciu oceánmi za reprodukciou.

O štúdii, ktorá skúmala vplyv kokaínu na úhorov informoval The Guardian. Vedci pri laboratórnych testoch použili rovnakú stopovú koncentráciu kokaínu, aká sa nachádza v európskych riekach a vo vodných systémoch v dôsledku nelegálneho užívania narkotík, predovšetkým v blízkosti veľkých miest.

Pokusného úhora vystavili vedci 20 miliardtinám kokaínu na liter vody, a to počas 50 dní. Pri pozorovaní vykazoval znaky hyperaktivity a ich svaly vykazovali známky vážneho poškodenia i rozpadu vlákien kostrových svalov. "Všetky tkanivá zasiahnuté kokaínom hrajú kľúčovú úlohu pri prežití úhora," uviedla Anna Capald z neapolskej univerzity, ktorá viedla štúdiu.

Pokusné úhory potom strávili 10 dní na "odvykačke", no svaly im ostali poškodené a mali zvýšenú hladinu kortizolu. Stresový hormón môže spôsobiť úbytok tuku, ktorý úhor riečny potrebuje, aby úspešne zvládol migráciu do Sargasovho mora v západnom Atlantiku, kam migrujú v čase rozmnožovania. "Je teda pravdepodobné, že úhor vystavený kokaínu má zníženú výkonnosť. Poškodené žiabre môžu znížiť schopnosť dýchania, poškodené svaly zase schopnosť plávať," dodala Capald.

Predchádzajúce štúdie už odhalili prítomnosť kokaínu vo viacerých európskych riekach. Pravdou ale je, že kokaín nie je jediná látka, ktorá sa v riekach nachádza. Morfium, pesticídy, fenoly, ale aj ťažké kovy či antibiotiká môžu mať dohromady nepredvídateľné účinky. Podľa Anny Capald sú potrebné ďalšie výskumy, aby sa zistilo ako môže poškodenie úhorov ohroziť ich migráciu a šancu na rozmnoženie. 

Súvisiace články