Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Proti diviakom vysadila špeciálnu ružu. Teraz ovláda aj miestny kozmetický priemysel
Zdielať na

Proti diviakom vysadila špeciálnu ružu. Teraz ovláda aj miestny kozmetický priemysel

SICHUAN / Zo snahy ochrániť úrodu pred vyhladnutými diviakmi sa stal výnosný biznis v kozmetickom priemysle. Jedna tibetská žena vysadila damašskú ružu, aby jej tŕne odohnali škodcov na poli. Všetko sa ale zmenilo, keď zistila, že jej olej má cenu zlata.

Starostka dedinky na juhozápade Číny. Práve jej napadol pred rokmi trik s vysadením ruží ako ochrany polí pred diviakmi. Až kým sa nedozvedela o tom, aké sú vzácne. "Priateľ mi povedal, že ich olej má cenu zlata. Teda väčšiu ako zemiaky a hrach, ktoré sme pestovali," povedala starostka a pestovateľka ruží Yu Fuliang. Rozhodla sa preto vysadiť ju vo väčších množstvách a predávať. "Ľudia tomu neverili, o kvety sa nestarali, preto sa nám spočiatku nedarilo," pokračovala. 

Prvé zisky z predaja damašskej ruže ich však presvedčili. Teraz jej ročne nazbierajú 260 ton a spracujú v miestnej továrni na čaj, esenciálny olej, či džem a dokážu tak zarobiť cez 15 tisíc eur. A nielen to. Chýr o jej úspechu rýchlo šíril a damašsku ružu začalo nielen kvôli diviakom pestovať ďalších 20 dedín.

Pozrite si archívnu reportáž o orieškovom biznise: 

Súvisiace články