Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kedy otvoria Krásnu Hôrku? Podľa ministerky kultúry až v roku 2021
Zdielať na

Kedy otvoria Krásnu Hôrku? Podľa ministerky kultúry až v roku 2021

KRÁSNA HÔRKA / Od ničivého požiaru hradu Krásna Hôrka ubehlo už 6 rokov. No stále nie je zrekonštruovaný a sprístupnený verejnosti. Tak, ako sa na hrade striedali predstavitelia štátu, tak sa menili aj termíny ukončenia jeho rekonštrukcie. V pondelok tam zavítala aj súčasná ministerka kultúry.

Už od roku 2012 predstavitelia štátu tvrdili, že rekonštrukcia Krásnej Hôrky je pre nich prioritou, hrad však stále sprístupnený nie.

Napriek tomu, že zvonku to vyzerá tak, že práce na hrade ustali, opak je pravdou. Už od vyhorenia hradu prebiehajú rekonštrukčné práce
neustále.

"Ľudia vidia, že žeriav stojí ale na hrade sa robí, dokonca zajtra príde archeologička," hovorí pre TV JOJ Tímea Máteová, zástupkyňa riaditeľa SNM Múzeum Betliar.

Momentálne prebieha rekonštrukcia hradnej kaplnky a chystá sa aj odpratávanie hradnej sutiny. "Je to stavebná súť, ktorá vznikla po roku 1989, pretože vtedajší stavbári a robotníci vyhadzovali odpad z hradu cez okná," dodáva Tímea Máteová.

Problém zdĺhavej rekonštrukcie bol v projektoch. Noví projektanti a samostatné projekčné pracovisko pri ministerstve kultúry by ho mali
vyriešiť.

"Trvá to šesť rokov. Pred šiestimi rokmi hrad vyhorel a minimálne sa niekto mohol tým skôr zaoberať, že prečo to všetko tak dlho trvá," uviedla pre TV JOJ ministerka kultúry Ľubica Laššáková.

Podľa terajšej ministerky kultúry je teda reálny termín sprístupnenia hradu verejnosti v roku 2021.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy