Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
4 ROKY PO. Krásna Hôrka stále nie je opravená, nie je tam ani jeden robotník
Zdielať na

4 ROKY PO. Krásna Hôrka stále nie je opravená, nie je tam ani jeden robotník

KRÁSNA HÔRKA / Desiateho marca 2012 vyhorel jeden z najkrajších slovenských hradov a aj napriek sľubom o jeho rýchlej rekonštrukcii, nie je Krásna Hôrka verejnosti stále sprístupnená. SNM na obnovu hradu vynaložilo viac ako 4 a pól milióna eur z poistného plnenia a necelých 17 tisíc eur z verejnej zbierky.

Hrad už pomaly opäť získava svoju pôvodnú podobu, práce na ňom však nateraz utíchli. Čaká sa na podpísanie zmluvy s architektom. "Podľa posledných správ v najbližších dňoch bude podpísaná," hovorí  Judita Krajčiová zo SNM Múzeum Betliar.

Presnejšie by to malo byť 17. marca. Robotníci teda z hradu nateraz odišli. Ľudia začínajú byť zúfalí. "Už dlhší čas nevidíme na hrade žiaden pohyb, takže opäť nastáva situácia znepokojenia," informuje starosta obce Krásnohorské Podhradie Peter Bollo.

Dôležité zbierky

"Ani nás neteší, že sú isté zdržania, ale tento čas musíme využiť efektívne, hlavne na to, aby sme sa venovali zbierkam," hovorí Krajčiová. Tie reštaurujú odborníci v múzeách na Slovensku i v zahraničí. Momentálne prebieha aj výskum pozostatkov múmie Žófie Šerédyovej v Rumusku.

Obnova Krásnej Hôrky je podľa SNM časovo aj finančne veľmi náročná. Počas 4 rokov sa podarilo opraviť požiarom zničené krovy a strechy ako aj hradné múry a časti interiéru.

Smutná Hôrka

Napriek tomu, že Krásna Hôrka začína byť opäť krásnou, stále je smutná. Chýbajú jej turisti.

Téme sa venuje redaktorka Martina Molčanová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy