Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
2 ROKY PO. Požiar pochoval turizmus, takto zhorela Krásna Hôrka
Zdielať na

2 ROKY PO. Požiar pochoval turizmus, takto zhorela Krásna Hôrka

ROŽŇAVA / 10. marec 2012. Tento deň sa do kroniky našej histórie určite navždy zapíše čiernymi písmenami. Už sú to dva roky od požiaru na hrade Krásna Hôrka. Plamene pohltili kompletne celú strechu hradu po tom, ako dvaja malí chlapci nepozornosťou a cigaretovými ohorkami podpálili suchú trávu na hradnom kopci. Obyvatelia Krásnohorského Podhradia si tento deň uctia minútou ticha.

Slzy v očiach

Krátko po pol druhej popoludní vyrazili rožňavskí hasiči na boj s plameňmi, ktoré pohltili pýchu celého regiónu. Pri pohľade na horiaci hrad sa mnohí neubránili slzám. Pomáhať zachrániť pamiatku prišli profesionáli zo 4 krajov.

Ľudom z obce sa aj po dvoch rokoch pri pohľade na vyhorený hrad tlačia slzy do očí. Tí, ktorí pod ním prežili celý život, naňho stále spomínajú. "Nedobre sa cítim, nie je dobre sa na to pozerať," hovorí obyvateľka obce.

V obci vymizol cestovný ruch

"Duševná ujma je pre každého jedného obyvateľa našej obce," vysvetľuje starosta Peter Bollo. "V obci takmer úplne vymizol aj cestovný ruch, podnikatelia hovoria o likvidačnej situácií," dodáva Bollo.

Momentálne na hrade prebieha prvá etapa rekonštrukcie, ktorá by mala byť ukončená už o dva mesiace. Ide hlavne o murárske práce, tie boli v zime pozastavené.

Nie je možné sprístupniť ani spodný hrad

"Pri ktorých sa používa vápenatá malta, vyžaduje pre zrenie malty vhodné poveternostné podmienky, nad 5 stupňov v období minimálne 90 dní. Pokračovať sa v nich bude v jarných mesiacoch," vysvetľuje PR manažérka SNM Silvia Turnerová.

Ľuďom z obce sa však nepáči, že po dvoch rokoch je hrad stále prekrytý len provizórne. "Ja by som bol najradšej, keby túto sezónu sprístupnili aspoň spodný hrad, ale bohužiaľ nie je to reálne," dodáva starosta.

Téme sa venuje reportérka Martina Molčanová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Jozef Kučerka

Súvisiace články

Najčítanejšie správy