Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Krásna Hôrka bude opäť krásna, sľubujú pamiatkári
Zdielať na

Krásna Hôrka bude opäť krásna, sľubujú pamiatkári

KRÁSNA HÔRKA / Od požiaru, ktorý zasiahol hrad Krásna Hôrka, už ubehol rok a pol. Plamene zničili celú vežovitú strechu a pamiatka tak prišla o svoju historickú podobu. Momentálne je hrad akoby zadebnený, no rekonštrukčné práce pokračujú. Vraj bude všetko ako predtým.

Hrad je momentálne dočasne prekrytý

Momentálne je hrad len dočasne prekrytý, stavba trvalej strechy by sa však mala začať už čoskoro. "Takýto hrad vyhorel po prvýkrát, na Slovensku s tým nikto nemá skúsenosti," myslí si Rastislav Púdelka z generálny riaditeľ Slovenského národného múzea. 

"Naozaj neobnovujeme panelák, ale je to národná kultúrna pamiatka," dodáva štatutárny zástupca generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea Milan Rybecký.

Slovenské národné múzeum tvrdí, že od požiaru sa na hrade pracovať neprestalo, okrem iného tu momentálne prebieha aj domurovávanie korún murív. "Pamiatkový úrad trval na tom, že musí byť použitý pôvodný materiál, čiže znova sa to vracia na to pôvodné miesto" dodáva Púdelka.

Nová strecha by mala byť odolnejšia

Takmer na celom hrade sú postavené drevené konštrukcie. Ide o verné kópie tých pôvodných, avšak pre kovové kotvenie budú bezpečnejšie a pevnejšie. "Nemôže dôjsť k tomu, že nám vietor nejakú konštrukciu odfúkne," hovorí projektant Slovenského národného múzea.

Pracovníci musia používať len pôvodné materiály ako je napríklad vápenatá malta. Trvalá strecha by zasa mala pozostávať z viedenskej pálenej škridle. Múzeum tiež sľubuje že hrad po rekonštrukcii opäť získa svoju pôvodnú historickú podobu. Kedy to bude, sa však zatiaľ s určitosťou povedať nedá.

Téme sa venuje reportérka Martina Molčanová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy