Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Krásna Hôrka. Osadníci chcú nižšie ceny pozemkov
Zdielať na

Krásna Hôrka. Osadníci chcú nižšie ceny pozemkov

KRÁSNA HÔRKA / Pod Krásnou Hôrkou sa už začali odpredávať obecné pozemky majiteľom domov, ktoré na nich stoja. Zastupiteľstvo schválilo predaj žiadateľom, ktorí voči obci nemajú dlhy. Zatiaľ ide iba o 4 rodiny, starosta však očakáva aj ďalšie žiadosti. Hoci ľuďom z osady sa cena za odpredaj zdá byť vysoká, obyvateľom obce sa vidí prinízka!

Nepracujeme, tak nemáme na to

"Dosť vysoká je cena pre nás. Nepracujeme, tak nemáme na to..." "Pravdaže chceme, ale teraz to je už ťažko, lebo toľko peňazí nemáme." Takto sa o cene vyjadrujú osadníci. Vedia takmer na krok presne výmery pozemkov, o ktoré požiadali. Obec ich ale na mená žiadateľov prepíše až po uhradení plnej sumy.

A to je problém. "Až keď si uhradia túto sumu, potom prejde fakticky zakladovaním na kataster ten pozemok na ich meno," vysvetlil starosta obce Krásnohorské Podhradie Peter Bollo.

Štyri rodiny zaplatili

Obec schválila odpredaj štyrom rodinám, ďalším 10-tim žiadateľom zatiaľ odsúhlasili zámer odpredaja pozemkov. Musia si však svoje podlžnosti voči obci vysporiadať. Táto situácia sa však nepozdáva obyvateľom obce. Búrili sa aj na samotnom zastupiteľstve - cena sa im zdá byť prinízka, keďže pozemky v obci sú niekoľkonásobne drahšie ako tie v osade.

6 eur za meter štvorcový?! Málo...

"Že sú sociálny prípad? Podľa mňa každý dôchodca je sociálny prípad..." "My vedome vychovávame konfliktné skupiny? A vedome odpredávame konfliktným skupinám niečo? Je to výsmech do tváre tomu, kto platí poctivo dane!"

Necelých 6 eur za meter štvorcový v osade je suma určená na základe znaleckých posudkov. Hoci v obci to je podľa realitného makléra Mareka Prívozníka od 15 eur vyššie. Na obecných pozemkoch pritom stojí 50 stavieb, niektoré už aj desiatky rokov. A osadníci chcú dať veci do poriadku. A hoci o odkúpenie pozemkov záujem majú, chýbajú im financie...

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy