Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Krásna Hôrka. Pozemky v miestnej osade sú pod cenu
Zdielať na

Krásna Hôrka. Pozemky v miestnej osade sú pod cenu

KRÁSNA HÔRKA / Až 5 rokov trvalo, kým sa obec Krásnohorské Podhradie dopracovala k výslednej cene za obecné pozemky v miestnej osade, kde stoja nelegálne postavené domy. Sumu o niečo vyššiu ako 5 eur za meter štvorcový určili súdni znalci. Obyvateľom osady sa však cena zdá byť príliš vysoká, ľuďom z obce zasa nízka.

Na zastupiteľstve bolo veľmi rušno

Nedávne rokovanie obecného zastupiteľstva bolo rušné. Určovali sa na ňom totiž ceny pozemkov v miestnej osade. Nechýbali výmeny názorov, potlesk, či ostrá diskusia rozhorčených obyvateľov.

"Určuje sa cena 5,45 € za m2 a 5,58 za m2," vyhlásil na zastupiteľstve starosta obce Peter Bollo.

Obyvatelia osady tvrdia, že obecné pozemky na ktorých už majú postavené svoje domy by aj odkúpili, ale nemajú za čo. "Oni by chceli odkúpiť, ale ten život je taký bez roboty sú," opisuje ťažkú situáciu vajda osady Ľudovít Gunár. Cena za meter štvorcový sa im zdá byť vysoká a to aj napriek tomu, že v obci sú pozemky niekoľkonásobne drahšie.

Pozemky chcú predať vraj pod cenu

"Cena stavebných pozemkov za jeden m2 v tejto lokalite sa pohybuje od 15 eur vyššie," upresnil realitný maklér Marek Prívozník. Obyvatelia osady, však cenu 5,40 eur prirovnávajú vzhľadom k svojej sociálnej situácii k cenám v Amerike. Obyvatelia obce Krásnohorské Podhradie majú však iný názor: "Cena pozemku v osade, nie je adekvátna ani trávnatému porastu v ostatných lokalitách Slovenska."

Do decembra minulého roku obec predávala m2 za 66 centov, záujem o kúpu aj napriek tomu prejavilo len 12 rodín. Obyvatelia osady mali na odkúpenie za túto cenu čas posledných 5 rokov.

Osadníkom pozemky lacnejšie, ako samotným obyvateľom

A tu nastáva hlavný problém, ktorý obyvateľom obce nedá spávať. Obyvateľom Krásnohorského Podhradia sa nepáči, že ceny pre obyvateľom osady sú nižšie ako pre nich samotných. "Dajte mi za 3 eurá alebo keď aj za 6 milerada kúpim. Niekomu sa predá pozemok lacnejšie a mne drahšie? tak potom ako sa mám cítiť?" Aj takéto boli reakcie na obecnom zastupiteľstve.

Problém s nevysporiadanými pozemkami je tu dlhodobý a týka sa nielen obce ale aj súkromných vlastníkov, či štátnych lesov, kde nelegálne stavby už vyrástli tiež. "Časť rómskej osady sa nachádza na pozemkoch štátnych lesov SR, nedávno sa vyskytla na ich pozemku opäť nejaká nová nelegálna stavba," hovorí starosta Peter Bollo.

Osada už roky stojí pod vyhoreným hradom Krásna Hôrka, podľa realitiek teda ide o vynikajúcu lokalitu s krásnym výhľadom a ten bude po rekonštrukcii vyhoreného hradu ešte krajší. "Prebiehajú rokovania s hasičmi o možnosti uviesť hrad Krásna Hôrka do podoby z roku 1817," informuje hovorca Slovenského národného múzea Artur Šturmankin.

Koľko ľudí záujem o kúpu obecných pozemkov za novú sumu prejaví, je zatiaľ otázne. Isté však je, že tentoraz samospráva na odpredaji trvá. Dokonca je ochotná pomôcť s odpredajom aj formou splátkového kalendára.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy