Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
ROK PO. Krásnu Hôrku chú sprístupniť verejnosti v roku 2014
Zdielať na

ROK PO. Krásnu Hôrku chú sprístupniť verejnosti v roku 2014

KRÁSNA HÔRKA / Presne pred rokom obletela nielen Slovensko správa, že hrad Krásna Hôrka je v plameňoch. Strecha ľahla popolom za niekoľko minút a z historickej pamiatky sa stalo zhorenisko.

10. marec 2012. Krátko po 13:00 dostali hasiči správu o horiacej suchej tráve na hradnom kopci. Po niekoľkých minútach sa plamene rozšírili aj na hrad.
O ničivom požiari informovali aj svetové médiá, ako napríklad americká CNN.

Gotická šať hradu aj mučiareň zhoreli do tla

Gotická časť hradu, mučiareň, historická zbrojnica zhoreli takmer do tla. Slzám sa v tento moment ubránil málokto. Ešte v ten večer však silný vietor rozfúkal žeravé uhlíky a hradby sa opäť rozhoreli. Našťastie sa však podarilo zachrániť takmer 90% exponátov. Tie následne pracovníci múzeí prevážali do kaštieľa v Betliari a košického technického múzea.

Koncom marca prebehol na hrade archeologický výskum. Pracovníci v zhorenisku nachádzali roztavené časti zbierok. Súbežne s ním sa začalo pracovať aj na prvom provizórnom prekrytí špeciálnou plachtou. V júni už bola na hrade spustená stavebná elektrika a stavebná voda. "Má vodu a elektriku, čo je pre nás veľmi dôležite," uviedla vtedy riaditeľka múzea Betliar Eva Lázarová.

V októbri sa začalo so stavbou druhej dočasnej strechy, ktorá mala hrad ochrániť pred zimou. 60-tonovvý žeriav stavali pracovníci pomocou vrtuľníka medzi hradbami. Začiatkom nového roka bolo dočasné prekrytie hradu ukončené. V týchto dňoch už prebiehajú murárske práce. "Zhotoviteľ rozoberal požiarom poškodené koruny murív na objektoch stredného a dolného hradu," uviedol hovorca Slovenského národného múzea Arutr Šturmankin.

Verejnosti prístupný v roku 2014

Stavba typickej vežovitej strechy bude poslednou etapou rekonštrukcie, Slovenské národné múzeum sľubuje v podstate historickú repliku. "Návštevníkom by sme ho chceli sprístupniť na budúci rok," dodáva Šturmankin.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Jozef Kučerka

Súvisiace články

Najčítanejšie správy