Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Krásna Hôrka stále zavretá. Domáci prišli o tržby
Zdielať na

Krásna Hôrka stále zavretá. Domáci prišli o tržby

KRÁSNA HÔRKA / Do rožňavského okresu chodí stále menej a menej turistov. Dve najviac navštevované pamiatky sú totiž uzavreté pre verejnosť. Hrad Krásna Hôrka vyhorel a po marcovej víchrici museli uzavrieť aj historický park pri kaštieli Betliar.

Do historického parku pri Betliarskom kaštieli je opáskovaný a stále tu platí prísny zákaz vstupu, keďže hrozí, že vetrom nalomené stromy sa môžu prevrátiť. Víchrica poškodila vyše tisíc stromov, niektoré z nich tu prežili aj celé storočie. Pilčíci ich už začali odpratávať. Ako prvé uvoľňujú nepriechodné lavičky. "Ide o zložitý proces, nakoľko historický park má rozlohu až 57 hektárov," uviedol hovorca Slovenského národného múzea Artur Šturmankin.

Pokles turistov = pokles tržby

V okolí parku sme nestretli ani jedného človeka, hlavu v smútku preto majú aj miestni podnikatelia. "Je to málo. Chýba aj Krásna Hôrka. Nemajú za čím prísť. Tak chodievali aj do Krásnej Hôrky aj sem na celý deň," hovorí miestny bufetár. Kladky na okienkach bufetov nevisia len v Betliari ale aj pod Hradom Krásna Hôrka, niet sa čomu čudovať, veď otvorené nemajú byť pre koho.

Aj ku hradu platí prísny zákaz vstupu, miesta, ktoré boli v minulosti preplnené ľuďmi dnes zívajú prázdnotou. "Obrovský pokles turistov a tým pádom s tým súvisia aj tržby," uviedol starosta obce Krásnohorské Podhradie Peter Bollo.

Práce tu spomalila hlavne minulotýždňová víchrica, ktorá poškodila provizórnu strechu. Tá spadla priamo na historické nádvorie. Odborníci však sľubujú, že po rekonštrukcii by mal hrad vyzerať ako v roku 1817. "Pamiatkový úrad navrhuje použiť podobné špeciálne postupy ako napríklad ručne opracovaný šindel, časť trámov alebo použitie horúcej malty," tvrdí Štumarkin.

Ľudia sa nevedia dočkať znovuotvorenia

Ľudia čakajú na otvorenie oboch pamiatok, pracovníci turistického centra nestíhajú dvíhať telefóny. "Sa priebežne pýtajú turisti či už je to sprístuopnené a či máme informácie o tom, kedy sa to sprístupní," uviedol Štefan Keszi, z Turistického informačného centra.

Kedy budú opäť obe pamiatky sprístupnené verejnosti sa však zatiaľ s určitosťou povedať nedá. "Slovenské národné múzeum sa snaží a robí všetko preto, aby aj park aj hrad boli čo najskôr otvorené a prístupné návštevníkom," dodal Šturmankin. "Veríme, dúfame a držíme im palce nech to pôjde čo najskôr," dodal Keszi. 

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy