Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ďalšia rana pre Krásnu Hôrku. Víchor strhol strechu...
Zdielať na

Ďalšia rana pre Krásnu Hôrku. Víchor strhol strechu...

KRÁSNA HÔRKA / Slzy do očí tunajších ľudí, ktorí plakali rovnako pred vyše rokom, vohnala búrka, ktorá sa prehnala v piatok Gemerom. Víchrica tu totiž strhla provizórnu drevenú strechu na viacerých častiach hradu Krásna Hôrka. Pozrite sa...

Poškodenie provizórnej strechy

Silný piatkový vietor odfúkol aj pol kilometra drevené laty z unikátneho hradu Krásna Hôrka, ktorý rekonštruujú už od marca minulého roku kvôli silnému požiaru. Zasiahol vtedy strechu celého hradu aj časť zariadenia. Vietor bol taký silný, že trámy postŕhal  a klince v hranoloch ostali neporušené. Zhodilo aj dva komíny a časť strechy spadla na nádvorie dovnútra hradu.

Dôsledky týchto škôd, ktoré vietor spôsobil na provizórnej streche, môžu však byť ďalekosiahle. Ak by sa totiž rozpršalo, premokli by mnohé miestnosti hradu. Informoval o tom zástupca generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea Milan Rybecký.

Ak zaprší, bude horšie...

K poškodeniu došlo na dolnom hrade a Rákociho kaplnke. "Môžme konštatovať, že dočasné prekrytie dolného hradu neexistuje, takže je to v stave ako po požiari, len tentokrát to nebol oheň, ale vietor," komentoval Rybecký. Prekrytie na Rákociho kaplnke utrpelo podľa neho škody zhruba na 20 percent.

Na dolnom hrade víchor strhol jednoduchšiu konštrukciu s fóliou, na kaplnke došlo k poškodeniu aj napriek dokonalejšiemu debneniu. Na odstránení škôd sa intenzívne pracuje.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Marián Fifík

Súvisiace články