Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
KRÁSNA HÔRKA: Silný vietor strhol strechu!
Zdielať na

KRÁSNA HÔRKA: Silný vietor strhol strechu!

KRÁSNA HÔRKA / Ďalšia zarážajúca informácia prichádza z Krásnej Hôrky. Po všetkých peripetiách tohto unikátneho hradu dnes prišla ďalšia rana. Silná búrka sa prehnala aj na Gemeri a vietor strhol provizórnu drevenú strechu na viacerých častiach hradu.

Drevené laty vietor odfúkol aj stovky metrov od hradu, ich zvyšná časť popadala priamo na historické nádvorie. Strecha spadla hlavne z dolného hradu, poškodená však ostala aj na strednom hrade a kaplnke. V týchto chvíľach pracovníci vykonávajú prehliadku a mapujú škody.

Voda a bahno, ľudí museli evakuovať

Slovenskom sa prehnali silné búrky. Veľké problémy narobili v Šahách a Dolných Semerovciach. Z polí sa na domy a cesty valila voda s obrovskými nánosmi bahna. Niektorých obyvateľov museli evakuovať. Blato im zničilo príbytky.

"To 5-10 minút a už to bolo tu. To bolo z jednej minúty na druhú. Strašné to som ešte nezažil a to mám 75 rokov!" Aj takéto boli reakcie obyvateľov na dnešné počasie. Silná búrka sa prehnala viacerými miestami. Voda z polí nestíhala odtekať a spolu s bahnom sa dostala až k domom a uliciam. Nánosy blata z polí a voda sa v Šahách valili do bytov. "Ja som sa normálne zľakol som nevedel čo mám robiť," povedal jeden z obyvateľov.

Nevedeli sa dostať asi z domu

Ľudia nedokázali ani otvoriť dvere a vyskakovali cez okná. Rodinám s malými deťmi pomáhali hasiči. Ľudia si zobrali iba nevyhnutné veci ako občiansky preukaz a utekali preč.

"Bolo potrebné evakuovať 18 obyvateľov z priľahlej bytovky z ktorej sa zosunul svah," okomentoval vážnu situáciu Branislav Štefanický, riaditeľ OR HaZZ Levice. Obyvatelia majú zdevastované svoje domovy.

"Bahno mám aj v kuchyni, kúpeľni," dodala neštastne pani ktorá tu žije. Aj v rodinných domoch dala voda ľudom poriadne zabrať. Z dvorov dnes  vynášali desiatky fúrikov plné bahna.

Voda mala polmetra a brala všetko

V Dolných Semerovciach mala voda takú silu, že brala všetko čo jej prišlo do cesty. Odnieslo si to napríklad oplotenie, voda mala takú silu, že zobrala aj jeho základy. Voda, ktorá sa valila ulicou vraj dosahovala asi pol metrovú výšku. Zničila aj úrody v záhradách. "My sme sa naplašili skoro nám cez okno voda prišla do vnútra to bolo hrozné," opisujú obyvatelia Dolných Smeroviec. Voda im zničila nádejnú úrodu a dostalo sa k nim dokonca aj obsah kanálov. Obyvateľov týchto miest teraz čaká veľké upratovanie. Obávajú sa ale ďalších dažďov.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy