Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sociálna poisťovňa zavádza zmeny. Týkať sa budú dôchodcov
Zdielať na

Sociálna poisťovňa zavádza zmeny. Týkať sa budú dôchodcov

BRATISLAVA / Sociálna poisťovňa reaguje na exekučné zrážky voči dôchodcom, ktoré vykonáva. Od júla tohto roka nastanú zmeny. Suma dôchodku ostane vyššia, no pôjde aj o zmeny ohľadom nároku na predčasný dôchodok.

Sociálna poisťovňa bude od júla 2018 väčšine dôchodcov, ktorým z dôchodku vykonáva exekučné zrážky, poukazovať vyššiu sumu dôchodku. Spôsobí to navýšenie minima, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok zostať a ktoré je 100 % sumy životného minima. Ako ďalej uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, od začiatku tohto mesiaca ide o sumu 205,07 eura mesačne. Do konca júna penzistom po exekučných zrážkach muselo zostať 199,48 eura mesačne.

Základná suma pre každú osobu, ktorej dôchodca poskytuje výživné, je 50 % životného minima, čiže od 1. júla je táto suma 102,53 eur mesačne. Sociálna poisťovňa vykoná zrážky z dôchodku podľa týchto pravidiel prvýkrát vo výplatnom termíne v auguste tohto roka, pričom dôchodcom vyplatí aj peniaze, ktoré im boli za júl zrazené navyše. Zvýšenie sumy životného minima môže mať za následok aj ukončenie vykonávania zrážok z dôchodku. Ide o situáciu, kedy suma dôchodku je nižšia ako minimum, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok zostať.

Ďalšia zmena sa týka priznania nároku na predčasnú starobnú penziu. Jednou z podmienok vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok je, že suma predčasného starobného dôchodku ku dňu, od ktorého poistenec žiada o jeho priznanie, je vyššia ako 1,2 - násobok životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. Nárok na predčasný starobný dôchodok tak od začiatku tohto mesiaca vznikne od sumy 246,10 eura mesačne, do konca júna išlo o sumu 239,40 eura.

Pozrite si archívnu reportáž o veku do dôchodku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy