Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Idú príkladom pre všetkých. Obyvatelia osady triedia odpad
Zdielať na

Idú príkladom pre všetkých. Obyvatelia osady triedia odpad

ČIRČ / Ľudia z osady na severovýchode Slovenska v okrese Stará Ľubovňa sa učia triediť odpad. Kontajnery na separovanie tam síce nenájdete, zato každá domácnosť má štyri farebné vrecia. Obyvatelia predtým absolvovali špeciálne školenia.

Farebné vrecia sú v osade na každom kroku. Visia na elektrických stĺpoch či na plotoch a pripevnili ich aj ku každému vchodu do svojho domu. Po tom ako začali separovať odpad starosta už po troch týždňoch hovorí o neuveriteľných výsledkoch.

Začalo sa to odhodlaním, trpezlivosťou a jednoduchou matematikou. Zdá sa, že ľudia separovanie veľmi rýchlo pochopili. "Každá rodina dostala štyri vrecia," uviedol starosta obce Čirč Michal Didík. 

Osada bola kedysi tiež zasypaná odpadom, teraz je naozaj ukážková. Najskôr sa naučili hádzať odpad do kontajnera, teraz je to už vyšší level, teraz ho tam všetci triedia. "Aspoň tie základné veci ako plasty, plechovky alebo papier," uviedla terénna sociálna pracovníčka Lýdia Knapíková. 

no ja som zo začiatku mala problém kde dať kelímok od jogurtu a teraz viem že to patrí do kontajnera.

Mnohí to zatiaľ pochopili tak, že separujú preto, aby bolo v osade čisto. Iní zase vedia po školeniach už čosi viac. "Je to lepšie pre životné prostredie," uviedla obyvateľka osady Jana Miková. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy