Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Hra v piesku nemusí skončiť šťastne. Viete ako chrániť deti pred infekciami?
Zdielať na

Hra v piesku nemusí skončiť šťastne. Viete ako chrániť deti pred infekciami?

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Pri návšteve pieskovísk by rodič nemal zabúdať na bezpečnosť svojho dieťaťa. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Je dôležité pieskovisko aspoň opticky skontrolovať, prv než sa v ňom dieťa začne hrať.

Rizikové pre zdravie detí sú neudržiavané a nezabezpečené pieskoviská. Deti totiž ešte nemajú dostatočne vyvinutý imunitný systém a hrozí im väčšie riziko infekcie. "Bezpečnosť pieskoviska možno odhadnúť na základe celkového stavu ihriska a pieskoviska ako takého, a to vizuálne na základe oplotenia ihriska, obruby pieskoviska, ako aj na základe prekrytia pieskoviska na noc, jeho prekopávania, prehrabávania, polievania, či na základe prítomnosti voľne žijúcich zvierat,“ radia odborníci z ÚVZ.

Dieťa sa môže na pieskovisku nakaziť rôznymi bakteriálnymi, parazitárnymi a vírusovými ochoreniami. "Najčastejšie sa vyskytujúcim parazitom je mrľa detská. Pozor si treba dať aj na infekciu pásomnicou detskou, naše ratolesti sú ohrozené aj hlístou detskou, škrkavkou detskou, psou i mačacou. Rizikom je i parazit Toxoplazma gondii, ktorý vyvoláva toxoplazmózu, teda infekciu, ktorá môže u dievčaťa v útlom veku prebehnúť bez príznakov, no počas tehotenstva môže spôsobiť ťažké poškodenie plodu,“ približujú hygienici z ÚVZ možné zdravotné riziká spojené s nezabezpečenými pieskoviskami. Pritom podľa nich je výskyt salmonely v pieskoviskách menej častý ako prítomnosť parazitov.

Hoci pieskovisko predstavuje pre deti určité zdravotné riziko, nie je vhodné im jeho návštevu zakazovať.

Na čo treba dbať:

  1. Je dôležité sledovať, aby si dieťa nevkladalo ruky do úst pri hre
  2. Umývanie rúk pred jedlom a po hrách je nevyhnutné
  3. Neodporúča sa, aby rodič dával dieťaťu počas hry v piesku jedlo
  4. Treba zabrániť vstupu zvierat do pieskoviska
  5. Ak sa dieťa v pieskovisku zraní, ranu treba vyčistiť a vydezinfikovať a pri vážnom poranení je dôležité navštíviť pediatra
  6. Ak sa však dieťa pichne injekčnou striekačkou treba ranu ošetriť a vydezinfikovať a následne informovať pediatra, ktorý rozhodne o ďalšom postupe

Čo robiť, ak je pieskovisko v zlom stave

Ak rodičia vedia o rizikovom pieskovisku mali by podľa Úradu verejného zdravotníctva informovať zriaďovateľa ihriska respektíve jeho prevádzkovateľa. Ak je pieskovisko súčasťou vonkajšieho areálu zariadenia pre deti a mládež, podnet možno poslať miestne príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. V prípade, že prevádzkovateľ pieskovisko nečistí a neudržiava, hrozí mu pokuta od príslušného orgánu verejného zdravotníctva od 150 eur do 20 tisíc eur. Pri opakovanom porušení možno pokutu zvýšiť až na dvojnásobok.

O tom, že nie všetky pieskoviská sú ideálne svedčia aj nedostatky, ktoré zistili hygienici počas vlaňajších kontrol. Prítomnosť salmonely a geohelmintov (vajíčka, larvy) zistili odborní pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva minulý rok v jednom prípade v Trenčíne, v 11 prípadoch v Trnave, v siedmich prípadoch v Košiciach a v dvoch prípadoch v Bratislave. Tieto pieskoviská sa nesmeli používať až do ich vyčistenia. Podľa hygienikov sa však hygienický štandard areálov detských ihrísk v posledných rokoch zlepšuje.

Pozrite si reportáž o šikovných deťoch na olympiáde.

Súvisiace články