Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Inteligenčne upadáme, IQ spoločnosti sa znižuje. Môžu za to moderné technológie?
Zdielať na

Inteligenčne upadáme, IQ spoločnosti sa znižuje. Môžu za to moderné technológie?

BRATISLAVA / Nové štúdie ukazujú, že ľuďom z viacerých vyspelých krajín klesá IQ. V prvej polovici minulého storočia ľudia múdreli. Nárast priemerného inteligenčného kvocientu bol tak viditeľný, že dokonca dostal vlastné pomenovanie, takzvaný Flynnov efekt. Od 70. rokov už ale ľuďom IQ nerastie, naopak, podľa najnovších štúdií klesá.

Nórskym mužom narodeným po roku 1975 kleslo IQ v priemere o sedem bodov. Podobne nelichotivé výsledky publikovali aj v Dánsku, v Británii, vo Francúzsku, v Holandsku, vo Fínsku a v Estónsku. Podľa predsedníčky rady Mensa na Slovensku, Anny Dojčanovej, sa ale nedá povedať, že by sme úplne strácali inteligenciu. "Čo je to inteligencia? Nad tým sa zamýšľajú vedci už od neviem kedy. Kedysi sa hovorilo, že je to schopnosť prispôsobiť sa, ale ak by našu civilizáciu vysadili v džungli, asi by sme neprežili a pritom domorodci tam prežijú. Sú teda inteligentnejší oni, alebo my, ktorí sme vzdelaní a vieme logicky myslieť? To je veľmi zložitá otázka," povedala predsedníčka rady Mensa Anna Dojčanová. 

Veľmi zložitá je aj otázka, prečo odrazu IQ populácie klesá? Jeho nárast v polovici minulého storočia vedci pripisovali lepšej výžive, zdravotnej starostlivosti a lepšiemu vzdelávaniu. Jeho pokles sa zas údajne dá pripísať tomu, že máme takmer celý svoj život a odpovede na každú jednu otázku v mobilnom telefóne, ktorý vždy nosíme so sebou, a tak sme akosi zleniveli. Voči sebe samým aj voči našim deťom, ktorým v najdôležitejšom období ich života nevenujeme dostatok pozornosti. 

Tréning robí šampióna

"Keď sa vám narodí dieťa, najhoršie urobíte, ak mu namaľujete celú izbu na bielo. Dieťaťu treba čo najviac farieb, zvukov, impulzov," uviedla Dojčanová. V predškolskom veku už treba deti začať učiť abstraktnému mysleniu a v škole sa viac venovať kritickému mysleniu a porozumeniu, ako poučkám. No vyhraté nemáme ani v dospelosti. O mozog sa treba starať celý život, rovnako ako o telo. "Keď necvičíte sval, atrofuje, takisto mozog môže dôjsť k úpadku," dodala Dojčanová.

Dobrou správou je, že cvičiť mozog nie je až také náročné ako odbehnúť polmaratón. Znakom inteligencie je aj zmysel pre humor, takže sa treba veľa smiať a netreba sa zabudnúť hrať. Náš mozog totiž okrem kníh najlepšie precvičia práve rôzne spoločenské hry a vôbec to nemusí byť šach.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články