Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
EXKLUZÍVNE: Diego Roda pred súdom v Košiciach. Žalovala ho rakúska firma
Zdielať na

EXKLUZÍVNE: Diego Roda pred súdom v Košiciach. Žalovala ho rakúska firma

KOŠICE / Rakúska firma žalovala spoločnosť talianskeho podnikateľa Diega Rodu. Dôvodom je nezaplatená pohľadávka v hodnote 250 tisíc, ktorú im dlží za postavenie bioplynovej stanice. Roda totiž tvrdí, že stanica nemá taký výkon, ako sľubovali.

Okresný súd v Košiciach riešil v utorok obchodný spor talianskeho podnikateľa s rakúskou firmou. Tá mu postavila bioplynovú stanicu na výrobu energie za 4,2 milióna eur. Od firmy Diega Rodu im ale chýba pohľadávka v hodnote 250 tisíc eur, ktorú podnikateľ odmieta zaplatiť. Tvrdí totiž, že stanica nemá taký výkon, ako dodávateľ sľuboval. "Našu firmu úplne uviedli do omylu. Boli to len reči a skutky boli zas úplne iné," tvrdil podnikateľ pred súdom. 

Prirovnanie k autu 

Rakúska firma sa bráni, že pri kolaudácii odovzdali stanicu s plne funkčným výkonom. "Máme za to, že bioplynová stanica bola a je objektívne spôsobilá vyrábať takzvanú nadprodukciu, tak ako bolo v zmluve dohodnuté a pokiaľ sa to tak nedeje, tak je to z dôvodov, ktoré sú na strane prevádzkovateľa tejto stanice," uviedol právny zástupca žalobcu, Radovan Hrabovecký.

 Situáciu prirovnala ku kúpe auta, ako keby si majiteľ do neho nenatankoval a čakal by, že auto bude jazdiť. V prípade momentálne prebieha dokazovanie, či zloženie biomasy bolo správne. Súd je odročený na neurčito. Obe strany si požiadali o svedkov, ktorých chcú v prípade predvolať. 

Nečistá minulosť? 

O talianskych podnikateľoch Diegovi Rodovi a Anotninovi Vadalovi písal aj zavraždený novinár Ján Kuciak. Článok sa týkal podozrení zo zneužívania eurofodnov a z korupcie. Tú riešila aj polícia. "Diegovi R. v novembri 2017 išiel návrh na podanie obžaloby NAKA za viaceré skutky korumpovania daňových úradníkov, prípadne úradníkov na iných štátnych orgánoch," povedal vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar.

Okrem iného práve tento Talian figuroval od roku 2002 v 45 spisoch. Z toho v 20 prípadoch si uplatnil na poslednú chvíľu účinnú ľútosť, aby sa vyhol trestu. Zväčša išlo o krátenie daní a poistného ako aj neodvedenie dane. 

Cez víkend podľa informácii TV JOJ hasiči zasahovali na družstve, ktoré patrí rodine Rodovcov. Horela jedna z maštalí, škodu odhadujú na 50 tisíc eur:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy