Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pachinger rozhodnutie o nástupe do väzenia nedostal. Trvá na svojej nevine
Zdielať na

Pachinger rozhodnutie o nástupe do väzenia nedostal. Trvá na svojej nevine

BRATISLAVA / V utorok ráno mal Patrik Pachinger spájaný s kauzou BMG Invest súd, ktorého výsledkom bolo odročenie pojednávanie na neurčito. Špecializovaný trestný súd totiž nedal presný zápočet pobytu Pachingera vo väzbe, v ktorej bol zadržaný. Napriek tomu, že ho má polícia stále v zozname hľadaných osôb, Pachinger zo súdu po rozhovore s médiami odišiel.

Pachinger po súde uviedol, že mu neprišla žiadna listina o tom, že by mal nastúpiť do výkonu trestu a nezháňala ho ani polícia. "Mne nikto nedal žiadne upovedomenie o tom, že by som mal nastúpiť," povedal Pachinger. "Najvyšší súd rozhodol o zrušení príkazu na dodanie do výkonu trestu odňatia slobody, a to z dôvodu podania jeho žiadosti o odklad do výkonu trestu a kvôli podmienečnému prepusteniu z výkonu trestu," dodal Pachingerov obhajca 

Na súde zazneli aj informácie o problémovej väzbe, pre ktorú súd pojednávanie odročil. "To bola vydávacia väzba v Českej republike. Za zvláštnych okolností, na základe sťažnosti pre porušenie zákona potom súd rozhodol o predĺžení väzby, ktorá bola v tom čase už tri mesiace neexistovala," objasnil s tým, že podľa jeho výpočtov strávil vo väzbe takmer dve tretiny trestu. 

Patrik Pachinger stále trvá na tom, že súd rozhodne o jeho nevine.  Ako sa vyjadril, ide na istotu. "V prvom rade musíme využiť všetky zákonné prostriedky, to znamená, že ideme na dovolanie, predpokladám, že s ním uspejeme, pretože tam sú také pochybenia, ktoré sa nedajú prehliadnuť. Ak by sme neuspeli tam, pôjdeme až do Štrasburgu," uviedol. 

Pachinger tvrdí, že kupovanie BMG Invest prebiehalo úplne legálne. "Kupovala to jedna moja firma, to znamená, že ja som vlastníkom. Bolo to za záhadných okolností, v podstate policajt vzal späť naše podanie na zápis do orgánov spoločnosti, čo je v podstate nemysliteľné v demokratickej spoločnosti," vysvetlil s tým, že firma mala viac ako päť miliardovú hodnotu, no kde peniaze sú, to vie podľa neho správca. Škoda ale podľa neho k roku 2002 dosiahla 43 miliárd. 

Patrika Pachingera súd v apríli 2018 právoplatne odsúdil na sedem rokov. Odpykané má už dve tretiny trestu. Okamžite po rozsudku požiadal o podmienečné prepustenie. Pachinger je jeden z obžalovaných v kauze BMG Invest a Horizont, ktorý dodnes tvrdí, že ak by štát nezatvoril pobočky BMG, ľudia by o peniaze nikdy neprišli. Sám po prepustení z väzby ako jediný z trojice obžalovaných naďalej podniká vo finančnej oblasti v Českej republike.

Celý rozhovor s Pachingerom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy