Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vládny špeciál prevážajúci telo zosnulého Henryho pristál. Miestni ďakovali, delegácia z ministerstva sa ospravedlňovala
Zdielať na

Vládny špeciál prevážajúci telo zosnulého Henryho pristál. Miestni ďakovali, delegácia z ministerstva sa ospravedlňovala

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ministerstvo vnútra ponúklo vládny špeciál rodine zosnulého Henryho, ktorý zomrel násilnou smrťou v uliciach Bratislavy. Letka mala poslúžiť na návrat rodiny domov a prevoz tela. Tá odletela v pondelok a pristála vo filipínskej Manile v utorok okolo 4.00 hodine Stredoeurópskeho času.

Vládny špeciál s telom zosnulého Henryho Acordu pristál na letisku vo filipínskej Manile v utorok okolo 4.00 hodine SEČ. Na miestne letisko sa s ním prišli rozlúčiť desiatky ľudí. Nechýbal ani filipínsky minister zahraničných vecí. Kým minister a smútiaci ďakovali Slovensku za pomoc, delegácia z Ministerstva vnútra sa ospravedlňovala za spôsobenú bolesť.

Na znak vďaky Slovensku, dokonca, jeden z prítomných chlapcov držal transparent s nápisom " Ďakujem Slovakia".  Polícia Slovenskej republiky vo svojom príspevku na facebookovej stránke na záver napísala "Čo sa týka tolerancie a odpúšťania, máme sa ešte mnohí na Slovensku čo učiť." 

Polícia SR

Henryho odchod sa odohrával v úplnej tichosti. Približne dve hodiny pred odletom doviezlo auto pohrebnej spoločnosti v truhle jeho telo, aby ho mohli preložiť do lietadla. V odletovej hale sa už nachádzala jeho rodina, pre ktorú je odchod domov aspoň malou úľavou. "Sme vďační za pomoc slovenských úradov, ale aj všetkých Slovákov, ktorí nám pomohli. Verím, že aj keď tu už nebudeme osobne, dočkáme sa spravodlivosti," povedala sestra nebohého Henryho, Mina Acorda. 

Ministerstvo vnútra zabezpečilo okrem prevozu zosnulého aj vybavenie všetkých potrebných dokumentov. "Vybavenie tých samotných povolení trvalo niekoľko dní, to je hlavným dôvodom prečo letíme až dnes. Potrebovali sme získať povolenia od takých krajín ako je Rusko alebo Čína," uviedol Jaroslav Taldík, vedúci tlačového oddelenia ministerstva vnútra. Vládny špeciál odletel z bratislavského letiska krátko pred pol druhou hodinou poobede. 

Na palube lietadla boli okrem troch členov Henryho rodiny, aj veľvyslankyňa Filipín a dvaja zamestnanci ministerstva vnútra SR. Na príchod Henryho sa už pripravujú aj jeho spolužiaci zo strednej školy, učitelia, kamaráti a známi. "U nás je zvykom, že chceme vidieť telo nášho milovaného Henryho. Priletia aj kamaráti napríklad zo Spojených štátov alebo Malajzie," povedala sestra zosnulého. Pohreb sa bude konať v sobotu 23. júna na predmestí Manily. "Henry sa snažil ochrániť kamarátky, aj preto ho predstaviteľ mesta bude vítať ako hrdinu. Takisto bude pochovaný na mieste, kde zvyčajne pochovávame politikov alebo známych ľudí," dodala sestra Mina. 

K brutálnemu útoku došlo v sobotu 26. mája v ranných hodinách. 36-ročný Henry zostal po údere a kopanci ležať v bezvedomí na zemi. Útočníka, 28-ročného Juraja policajti na mieste zadržali. Niekoľko dní po surovom útoku Henry v nemocnici zomrel. Sudca Juraja zobral do väzby až na druhýkrát. Hrozí mu 7 až 12 rokov za mrežami. 

Pozrite si ako sa desiatky ľudí prišli rozlúčiť s Henrym v Bratislave: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy