Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Lekár neprišiel na prehliadku mŕtvej 17 hodín. Rodina poňho musela vlastným autom
Zdielať na

Lekár neprišiel na prehliadku mŕtvej 17 hodín. Rodina poňho musela vlastným autom

BRATISLAVA / Televízia JOJ naďalej sleduje problémy Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou so zabezpečovaním prehliadok mŕtvych tiel v rámci celého Slovenska. Aktuálne pozostalí v púchovskej obce Lednica ostali s mŕtvou babkou v dome viac ako 17 hodín. Lekár na prehliadku mŕtvej neprišiel a prípad sa dostal do absurdnej polohy. Pre lekára Úradu pre dohľad nakoniec pozostalí museli ísť vlastným autom.

Keď Margite v strede minulého týždňa zomrela jej 91-ročná mama, netušila že na miesto smútku, bude kompetentné úrady prosiť takmer 18 hodín o zabezpečenie lekára, ktorý mamu vyhlási za mŕtvu a povolí telo nebohej, previesť do márnice. Rodina zosnulej hovorí, že problém s obhliadajúcimi lekármi je v tomto regióne takmer stále. Nečakali, že sa dotkne aj ich. 

"Mama zomrela o po šiestej, volali sme do Trenčína, sľúbili, že prídu. Čakali sme do pol dvanástej, to už som sa nahnevala a zavolala tam. Pani povedala, že mal k nám prísť pán, ale nepríde, že sa na nás vykašľal," opisuje Margita. "My sme postupne kontaktovali až 5 lekárov s tým, aby urobili obhliadku zosnulej. Žiaľ, časť z nich bola nedostupná, alebo časť rovno odmietla. V regióne sme kontaktovali aj dve lekárske služby prvej pomoci, ale tiež s negatívnym výsledkom," opisuje situáciu hovorkyňa OS ZZS Alena Krčová. 

Lekár neprišiel ani z noci do rána. "My sme sa to potom dozvedeli až z telefonátu samotných príbuzných, a na základe tejto informácie, sme kontaktovali zástupcu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, aby okamžite situáciu riešil," pokračuje Krčová. 

Margita sa pri čakaní na lekára vedľa svojej mŕtvej mamy dočkala ale ďalšej absurdity. Lekárka úradu im mala povedať, že príde ale tiež až o niekoho hodín neskôr. Problém úradu, bol vraj s dopravou. "Čakali sme a pani doktorky nikde, tak potom zať zobral auto a išiel po ňu do Trenčína," hovorí Margita. 

Anna zomrela v trenčianskom kraji v okrese Púchov. TV JOJ už vlani informovala o probléme s výkonom prehliadok mŕtvych na Považí, kde Úradu pre dohľad systém prehliadok mŕtvych kolaboval. Doplatili teraz pozostalí opäť na dlhodobý problém Úradu, alebo ľahostajnosť lekára? TV JOJ požiadala o vysvetlenie samotný úrad pre dohľad. "Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou o tomto prípade doteraz nemal žiadne informácie. Situáciu dôkladne prešetríme a na základe zistených skutočností zaujmeme adekvátne stanovisko a rozhodneme o ďalšom postupe," uviedla hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Andrea Pivarčiová.

TV JOJ zistila, že v deň úmrtia Anny mala pre úrad pre dohľad zabezpečiť prehliadku mŕtvych spoločnosť Dživa s.r.o., ktorá patrí tamojšiemu lekárovi, ktorý už vlani odmietal s ďalšími lekármi na Považí vykonávať pre úrad pre dohľad prehliadky mŕtvych, v čase ordinačných hodín a služieb na pohotovosti. Lebo tým lekári porušujú zákon. Toto je časť z jeho stanoviska k úmrtiu pani Anny a k tomu, prečo k nebohej neprišiel. "ÚDZS má v súčasnej dobe zazmluvnených niekoľko stoviek obvodných lekárov s povereniami, ktorí svojim podpisom deklarovali, že sú ochotní robiť pre ÚDZS v prípade potreby prehliadky. Pre obhliadky majú byť kontaktovaní v prvom rade oni. V tomto prípade sa jednoznačne jedná o hrubé zlyhanie ÚDZS."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy