Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tritisíc kilometrov dlhú trasu chce zdolať v deň 100. výročia Československa
Zdielať na

Tritisíc kilometrov dlhú trasu chce zdolať v deň 100. výročia Československa

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Hranice bývalého Československa chce vlastnými nohami zdolať 67-ročný bežec. V obytnom aute mu robí doprovod jeho manželka a sem tam s ním beží aj ich pes. Trať dlhú takmer 3000 kilometrov chce odvážlivec zdolať presne v deň 100. výročia vzniku Československa.

Beh okolo celého bývalého Československa si lekár naplánoval ešte pred deviatimi rokmi. Manželka Vierka mu to vtedy odsúhlasila. "No tak najprv som mu hovorila, no jasné, lebo on sa ma pýtal, či s ním do tohto pôjdem. Tak to je ešte ďaleko," uviedla Viera Kuchařová.

Čím viac sa ale blížil termín, tým viac si to vyčítala. Dnes to ale vôbec neľutuje. Lekár Petr odštartoval svoju dobrodružnú cestu v máji pred rodným domom v obci Detmarovice v Čechách. Má za sebou už necelých 600 kilometrov. V týchto dňoch beží po slovensko-ukrajinskom pohraničí. "Ale nemôžem bežať vždy po hranici, pretože potrebujem sa vždy dostať k autu, vyspať sa tu, najesť tak idem po tých prihraničných obciach," povedal bežec Petr Kuchař. 

Vierka manžela sprevádza na obytnom vozidle. Každé ráno si pri raňajkách dohodnú miesto a približný čas, kde sa stretnú. "Keď beží po ceste, tak naňho počkám, či sa nechce napiť a tak, a niekedy sa aj vystriedame, že si kúsok zabehnem aj ja," povedala manželka Viera.

Lekár Petr zabehne denne zhruba 20 až 25 km. "Ľudia nám mávajú, zdravia nás, pozývajú nás na kávičku, takže sme príjemne prekvapení aj z tohto, ako to tu máte udržiavané, aké ľudia majú pekné domčeky, chodníky," povedal bežec. Beh okolo celého Česka a Slovenska ukončia manželia tam, kde začali, v rodných Detmaroviciach.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy