Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Alergie alebo precitlivenosť na slnko. Viete ako sa chrániť počas leta?
Zdielať na

Alergie alebo precitlivenosť na slnko. Viete ako sa chrániť počas leta?

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Letné až tropické teploty zmáhajú Slovensko už niekoľko mesiacov. Zo slnka sa mnohí tešia, ale môže byť aj poriadne nebezpečné. Ako sa pred slnkom chrániť radia odborníci.

Slnko, ktoré dnes vnímame a ktoré prináša horúčavy už nie je to isté ako kedysi. Žiarenie je vyššie a z toho vyplýva, že aj ochrana pred ním, by mala byť omnoho vyššia."Sú ľudia, ktorí majú slnečné alergie a mali by sa na leto špeciálne pripravovať. Ale na opaľovacie krémy by nemal nikto zabúdať, či už je na dovolenke pri mori alebo v rodnom Slovensku," uviedol dermatológ Juraj Hegyi.

Jenou z rád, ktoré ľudia počúvajú pred letom, je, že by mali brať špeciálne vitamíny. "Nemôžem povedať, že je pravda, že je nevyhnutné brať vitamíny. Samozrejme, keď človek chce byť trošku viac opálený, môže užívať betakarotén. Ten ako jediný je asi naozaj bezpečný, ale zase on skôr ťahá sfarbenie do oranžova," objasnil dermatológ. 

Jedným z problémov, ktoré vznikajú počas letnej sezóny je práve alergia na slnko. V minulosti bolo skôr povedomie o tom, že nejaký prípravok na pokožke dopadajú slnečné lúče a vtedy dôjde k nežiadúcej reakcii. "Je to len jeden typ, tzv. fototoxická reakcia. Ale existujú aj iné reakcie, pri ktorých ľudia každý rok na začiatku slnečnej sezóny zareagujú na určitý podnet, a teda na slnečné žiarenie formou vyrážok, ktorý postupne ustúpi. Existuje aj slnečná žihľavka, ktorá však pretrvá celé leto," povedal Juraj Hegyi.

Aké prípravky používať pri ochrane pred slnkom. 

"Jeden veľký mýtus, ktorý nie je verejnosti úplne známy je ohľadom faktorov. Ak máte 50 filter, tak je to len vtedy 50, ak je to nepriehľadná vrstva. Ale my si krémy rozotierame tak, aby vrstvu vôbec nebolo vidieť. Rozotrením z 50 urobíme 25, z 30 urobíme 14 a medzi nulou a 10 nie je štatisticky žiadny rozdiel. V našich zemepisných šírkach má teda opodstatnenie aj 30 a aj 50," povedal dermatológ Juraj Hegyi.

Ak ideme do zahraničia, nemali by sme zabúdať, na základné pravidlá, ako aplikovať slnečný krém polhodinu predtým než ideme na slnko a pri deťoch používať skôr minerálne filtre - z obsahom oxidu titánu alebo zinku a natierať každé dve až tri hodiny a po  pobyte vo vode. "Existujú aj vode rezistentné prípravky, ale samozrejme 100% odolnosť ten krém nikdy nemá. Ak sa niekto viac vyskytuje vo vode, tak by som skôr odporučil špeciálne tričká s filtrom, ktoré sú na vodné aktivity určené," poznamenal dermatológ. 

Mnoho ľudí ide na dovolenku a myslí len na to, ako sa rýchlo opáliť, a preto sa opaľujú bez slnečných krémov. Koža si však pamätá a každé takéto spálenie sa môže ukázať o 10 až 15 rokov v podobe kožného nádoru. 

Rovnako populárne sú aj rôzne oleje ako olivový alebo malinový. "Všetko sa dá používať, ale olej ako taký na kožu nepatrí, nehovoriac o tom, že sa znásobuje dopad žiarenia," povedal Juraj Hegyi.

Súvisiace články