Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nebezpečná kozmetika možno aj u nás. Niektoré výrobky pripomínajú potraviny
Zdielať na

Nebezpečná kozmetika možno aj u nás. Niektoré výrobky pripomínajú potraviny

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré do systému RAPEX nahlásili kontrolné orgány v Holandsku, v Litve, v Grécku, v Estónsku, v Nemecku a v Taliansku. Je možné, že sa výrobky nachádzajú aj na slovenskom trhu.

Medzi nebezpečnými výrobkami sú napríklad ponožky proti stvrdnutej pokožke, ktoré z dôvodu nízkeho pH môžu spôsobiť vážne poškodenie pokožky. Okrem nich je v zozname aj sérum na pokožku, v ktorom sa nachádza zmes konzervačných látok Methylchloroisothiazolinone a Methylisothiazolinone. Zmes týchto látok je povolené len v zmývateľných výrobkoch, pričom sérum je nezmývateľné. Môže tak u citlivých osôb spôsobiť alergickú reakciu.

Medzi ďalšie nebezpečné výrobky patria mydlá, ktoré pripomínajú potravinu. Nie sú bezpečné, pretože majú formu, vôňu, farbu, vzhľad, obal, označenie, objem alebo rozmery, ktoré môžu spôsobiť, že si ich spotrebitelia, najmä deti, zamenia s potravinami. V dôsledku toho ich môžu vkladať do úst, cmúľať alebo prehĺtať, čo by mohlo byť nebezpečné a zapríčiniť napríklad dusenie, otravu alebo perforáciu či zablokovanie tráviaceho ústrojenstva.

Medzi ďalšie nebezpečné výrobky patrí krém na pokožku, v ktorom sa nachádza zmes konzervačných látok Methylchloroisothiazolinone a Methylisothiazolinone. Zmes je povolená len do zmývateľných výrobkov. Výrobok môže spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb. Ďalšími výrobkami sú telové krémy na bielenie pokožky, ktoré obsahujú hydrochinón. Je to látka, ktorá je určená len na profesionálne použitie a môže sa požívať iba do výrobkov  na nechtový dizajn. Výrobok môže spôsobiť kožné alergie. V inom výrobku na bielenie pokožky sa nachádza kojic acid.

Ďalším nebezpečným výrobkom určeným na ruky a telo je súprava kozmetických výrobkov v balení zlatej a hnedej farby, v ktorom sa nachádza parfum a krém na ruky a telo. Tiež obsahujú Methylchloroisothiazolinone a Methylisothiazolinone. Zmes je povolená len do zmývateľných výrobkov. Výrobok môže spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb.

Obaly výrobkov, ktoré Úrad verejného zdravotníctva označil za nebezpečné nájdete vo fotogalérii.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy