Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prokurátor vydal pokyn na prešetrenie poskytovania agrodotácii spoločnosti Agro Porúbka
Zdielať na

Prokurátor vydal pokyn na prešetrenie poskytovania agrodotácii spoločnosti Agro Porúbka

BRATISLAVA / Na základe medializovaných informácií z minulého týždňa dal prokurátor odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) 28. marca pokyn Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) na vyšetrenie prípadu poskytovania agrodotácií spoločnosti Agro Porúbka, s.r.o.

Trestné oznámenie, odvolanie zodpovedných a posilnenie kontrol deklarovali na minulotýždňovej tlačovej besede predstavitelia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (MPRV) a Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) v reakcii na článok novinára Andreja Bána o možnom subvenčnom podvode na východe Slovenska. Ako ďalej informovali, kontrola agrorezortu zistila, že zo strany Výskumného ústavu pôdoznalectva a ochrany pôdy (VÚPOP), ktorý spravuje digitálny systém LPIS, došlo k závažným pochybeniam. Agrorezort aj na základe týchto zistení chce od vlády bezodkladne žiadať financie na posilnenie kontrol a kompletnú digitalizáciu.

Na základe indícií novinára Andreja Bána, PPA skontrolovala v informačnom systéme všetky priame platby spoločnosti Agro Porúbka a identifikovala presné plochy. Pri ďalšej analýze zistila, že VÚPOP zlyhal pri aktualizácií plôch v ortofotomapách a verifikoval v systéme LPIS aj plochy, ktoré tam nemali byť. Išlo napríklad o chybnú deklaráciu, že parkovisko je orná pôda. Pri hĺbkovej kontrole sa podľa agrorezortu preukázalo, že spomínaná spoločnosť žiadala podpory na plochu v súčte 470 hektárov v 170 rôznych pôdnych blokoch na území východného Slovenska.

Podľa Denníka N firma Agro Porúbka získavala priame farmárske platby aj na pozemky, kde v skutočnosti stálo parkovisko alebo išlo o cudzie záhradky a menšie vinice za rodinnými domami. Podľa denníka, ďalším absurdným miestom, na ktoré dostávala firma exposlankyne Smeru Ľubice Roškovej dotácie, je malé dedinské letisko v obci Trhovište pri Michalovciach. Zo štátneho katastra vyplýva, že ide o zastavané plochy a na tie nie je možné brať agrodotácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy