Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
FOTO: V Bavorsku otvorili prvé múzeum jazvečíkov. Nájdete v ňom viac ako 4 500 exponátov
Zdielať na

FOTO: V Bavorsku otvorili prvé múzeum jazvečíkov. Nájdete v ňom viac ako 4 500 exponátov

PASSAU / Záľuba pre jazvečíkov sa rozvinula v Nemecku do takých rozmerov, že im rovno otvorili múzeum. Nachádza sa v Bavorsku a predstavuje viac ako 4500 hračiek a iných vecí, ktoré znázorňujú vášeň pre toto plemeno, ktoré je mimo iné symbolom Bavorska.

Jazvečík meno Waldi sa stal maskotom olympijských hier v Mníchove v roku 1972, píše portál BBC.  Múzeum založili dvaja bývalí kvetinári, ktorí si za 25 rokov nazbierali slušnú zbierku, hodnú vystavenia. 

Priestory múzea sa nachádzajú v honosnom a elegantnom Residenzplatz. Kurátor povedal, že ide o svetovo najväčšiu zbierku vecí s tématikou jazvečíka. "Žiaden iný pes na svete sa neteší takej popularite a pozornosti ako symbol Bavorska - takzvaná klobáska," hovorí zakladateľ múzea Seppi Küblbeck. 

Návštevníci tam nájdu známky s plemenom, rôzne výtlačky s motívom jazvečíka, dokonca aj porcelánové sady či sošky. Veľkými fanúšikmi tohto plemena boli aj osobnosti ako Albert Einstein a Pablo Picasso. Nemci jazvečíka vyšľachtili v stredoveku, aby durili z nôr líšk, ktoré im útočili na sliepky a kačky. Lovecký pud bola veľmi cenená vlastnosť u psov. 

Jedinečnú výstavu má aj hlava Ruska Putin: 

Súvisiace články