Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Šľachtický titul na dosah. V Škótsku ho predávajú za 30 libier
Zdielať na

Šľachtický titul na dosah. V Škótsku ho predávajú za 30 libier

Zdroj: Wikipedia/Loch Ness

EDINBURG / Chcete sa stať členom škótskej šľachty? Titul lord a lady pre každého. V Škótsku vznikol sektor, ktorý umožňuje obyčajným ľuďom, aby sa stali šľachticmi, aspoň na papieri, keď si kúpia titul. Medzi členov s modrou krvou prijali tak najmenej štvrť milióna ľudí z krajín ako je Austrália, Kanada či Rusko.

Za 29,99 libier (asi 34 eur) môž ktokoľvek získať certifikát, ktorým sa mu udelí titul lord, laird alebo lady spoločne s vlastníctvom malého pozemku o rozlohe 0,093 metra štvorcového v majestátnych horách Škótskej vysočiny. Cena samozrejme rastie v závislosti od získanej pôdy. 

Peter Bevis, generálny riaditeľ spoločnosti Highland Titles, vysvetľuje, že zisk, ktorého výška nie je známa, je venovaná na zachovanie prírodných zdrojov. Kusy predanej pôdy ale naďalej ostávajú vo vlastníctve spoločnosti. "V Škótsku nemôžete legálne vlastniť ani len kúsok pôdy," zdôrazňuje miestny poslanec Andy Wightman, expert na pozemkovú reformu. Ide skôr len o potešenie ľudí. 

Asi stovka lordov a ladies, ktorých povýšila spoločnosť Highland Titles na šľachtica navštívili v máji svoj pozemok v údolí Glencoe. "Robíme to pre srandu. Je pekné patriť ku skupine ľudí, ktorí sa snažia zlepšiť svet," vysvetľuje Holanďan a lord Steven Scholte. Majitelia miestnych obchodov sa tešia, pretože turistický ruch sa im odvtedy značne zvýšil. "Ľudia prichádzajú, aby sa pozreli na pôdu, ktorú kúpili. Ak si chcú hovoriť lady a lord, to je ich vec," zdôrazňuje majiteľ jedného z predajní.  

Elizabeth Roads, konzervátorka archívov u Dvora lorda Lyona, heraldického úradu pre Škótsko konštatuje, že sa mnohí kupci titulu mylne domnievajú, že sú skutočnými šľachticmi. "Šľachtický titul si nemôžete kúpiť. Nemôžete zaregistrovať kúpu pôdy do škótskeho katastru, ktorý jediný preukazuje vlastníctvo pôdy. Je to len kúsok papieru, ktorý dostali ako doklad o tom, že prispeli na dobrú vec," vysvetľuje.

Prahnete viac po reálnych veciach? Na Sardínii napríklad predávajú krásne historické domy za euro: 

Súvisiace články