Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Od vzniku Československa ubehlo 100 rokov. Česi to oslávili unikátnou fontánou
Zdielať na

Od vzniku Československa ubehlo 100 rokov. Česi to oslávili unikátnou fontánou

Zdroj: Twitter

PRAHA / Tisíce kubických metrov vody sa zdvihli v sobotu večer z Vltavy, a to v sprievode hudby a farebných svetelných efektov hasičských striekačiek z celej republiky. Polhodinovou vodnou šou chceli hasiči pripomenúť 100 rokov od vzniku Československa. Nádherné vodné predstavenie sledovali stovky ľudí.

Viac než tisícka hasičov obsadila s technikou obe náplavky. Voda prúdila z hadíc, z mostu aj pontónu uprostred rieky. Vodnú a hudobnú šou otvorila hymna, nasledujúca časť symfonickej básne Vltava Bedřicha Smetanu, doplnil vo finále ohňostroj. No záver potom patril Slovanským tancom Antonína Dvořáka a potlesku publika. 

"Cez všetky problémy, ktorými sme si museli prejsť pri organizácii to dopadlo nad očakávania," uviedla hovorkyňa hasičov Nicole Zaoralová. Podľa jej slov boli prvé problémy s tabletmi, ktoré mali hasičov navigovať pri púšťaní striekačiek. Najväčšie problémy ale vraj nastali počas piatkovej generálky. Akcie sa celkom zúčastnilo 210 hasičských jednotiek zo 77 okresov. Šou iniciovali ale dobrovoľní hasiči z Libereckého kraji, kde má usporiadavanie podobnej šou už 30 ročnú tradíciu. Práve odtiaľ prišiel nápad osláviť 100 rokov výročia Československa.  

O založení tradície hasiči podľa Zaoralové zatiaľ nepremýšľajú.  "V túto chvíľu sme veľmi radi, že sa vodná šou uskutočnila, a že to malo obrovský úspech. Na druhú stranu, sme všetci veľmi unavení, pretože tá organizácia bola naozaj veľmi zložitá. Teraz sa teda rozmýšľa, že podobná akcia bude znova až o 100 rokov," dodala.

Pozrite si archívnu reportáž o svetelnej dronovej šou:


Súvisiace články