Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Spíte počas týždňa málo? Dobehnite to cez víkend, predĺžite si život, tvrdia vedci
Zdielať na

Spíte počas týždňa málo? Dobehnite to cez víkend, predĺžite si život, tvrdia vedci

ŠTOKHOLM / Dospelí do 65 rokov, ktorí sedem dní v týždni spia menej ako päť hodín denne, majú o 65 percent vyššiu mieru úmrtnosti ako ľudia, korí si doprajú šesť alebo sedem hodín spánku, tvrdia švédski vedci. Dobrou správou je, že nedostatok spánku cez týždeň môžete organizmu vynahradiť víkendovým spánkom.

"Dĺžka spánku je pre dĺžku života dôležitý," uviedol vedúci výskumu Torbjörn Aakerstedt. Štúdie vedcov zo Štokholmskej univerzity a zo štokholmského Karolinského inštitútu je založená na údajoch o 38 000 ľudí, ktorí sa v roku 1 997 zúčastnili prieskumu týkajúce sa ich životného štýlu a zdravotného stavu.

Účastníkov štúdie sledovali vedci 13 rokov s pomocou národného registra, do ktorého úrady zaznamenávajú smrť obyvateľov.

Súvislosť medzi dĺžkou spánku a úmrtnosťou doposiaľ vedci podľa Aakerstedta skúmali iba z hľadiska pracovného týždňa. "Domnievam sa, že keby zahrnuli aj víkendy alebo spánok cez deň, výsledky by mohli byť trochu iné," dodal vedúci výskumu.

Vedci podľa neho v novej štúdii počítali aj s takými faktormi ako je pohlavie, index telesnej hmotnosti, fyzická aktivita, práca na smeny či údaje o tom, či osoby fajčia. Výskum tiež ukázal, že osoby, ktoré sedem dní v týždni spia osem hodín denne a viac, majú o 25 percent vyššiu mieru úmrtnosti ako tí, ktorí spia šesť až sedem hodín. 

Podľa Aakerstedta je možné, že nedostatok spánku má na ľudský organizmus negatívny vplyv, zatiaľ čo permanentne dlhý spánok môže znamenať aj zdravotné problémy. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články