Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ak vám partner nedá súhlas na sex, je to znásilnenie, hovoria švédski poslanci
Zdielať na

Ak vám partner nedá súhlas na sex, je to znásilnenie, hovoria švédski poslanci

Archívne video

ŠTOKHOLM / Každému sexuálnemu kontaktu musí predchádzať explicitný súhlas oboch partnerov, rozhodlo doteraz liberálne Švédsko. Ak sa tak nestane, takýto kontakt je považovaný za znásilnenie, a to aj v prípade, že nedôjde k násiliu či inému ohrozeniu. Vládny návrh zákona o "sexuálnom súhlase" prešiel švédskym parlamentom hladko, súhlas vyslovilo 257 poslancov, proti ich bolo 38. Nový zákon má nadobudnúť účinnosť 1. júla.

Súhlas môže byť ústny alebo písomný, advokáti ale upozorňujú, že najlepšie pre vyhnutie sa prípadným sporom bude písomný súhlas, píše BBC. Pasivita nie je podľa zákona znamením súhlasu so sexom. "Ak sa chce človek zapojiť do sexuálnej aktivity s niekým, kto je neaktívny alebo má nejednoznačné signály, musí zistiť, či je druhá osoba pripravená," píše sa v zákone.

Predloha zavádza nové trestné činy, a to znásilnenie či sexuálne zneužitie z nedbanlivosti, za čo budú hroziť až štyri roky väzenia. "Aspekt nedbanlivosti sa bude posudzovať v prípadoch, keď jedna zo strán nedá výslovný súhlas," tvrdí vláda.

Kritici predlohy tvrdia, že počet znásilnení sa týmto zákonom rozhodne nezníži. Generálna tajomníčka švédskej advokátskej komory Anne Ramberg tvrdí, že zákon je populistický.

Švédsko sa tak zaradilo medzi štáty, ako je napríklad Nemecko, Írsko, Belgicko, Cyprus, Veľká Británia či Luxembursko, ktorých legislatívny poriadok súhlas so sexuálnym stykom obsahuje.

Ak by takýto zákon platil aj v Amerike, tento prípad by sa možno nestal:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy