Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pellegrini je novým trénerom londýnskeho klubu West Ham United
Zdielať na

Pellegrini je novým trénerom londýnskeho klubu West Ham United

Archívna reportáž

LONDÝN / Novým trénerom klubu West Ham so sídlom v London Stadium sa stal 64-ročný Manuel Pellegrini. Jeden z najrešpektovanejších futbalových koučov na svete priviedol v roku 2016 klub Manchester City do semifinále Ligy šampiónov. Novú zmluvu podpísal na 3 roky.

Bývalý tréner klubov Manchester City a Real Madrid nahradí vo West Ham-e Davida Moyes-a. "Som z tohto projektu nadšený. Moja mentalita je mať vždy víťaznú mentalitu," povedal Pellegrini. "Myslím, že West Ham má za sebou ťažkú sezónu a dúfam, že počas tej nadchádzajúcej budeme hrať futbal, ktorý poteší fanúšikov. Vždy hrám útočný futbal a musíme sa snažiť dosiahnuť dôležité ciele. Som si istý, že s hráčmi, ktorých momentálne máme a ku ktorým sa možno pridá ešte ďalších 4-5 hráčov, budeme mať silný tím." 64-ročný Pellegrini je pôvodom z Čile a vo West Ham-e sa k nemu pridá aj asistent Ruben Cousillas. Pellegriniho predchodca Moyes bol prijatý len v novembri 2017, z klubu však odišiel potom, ako ho priviedol len na 13. miesto.

Šéf klubu David Sullivan o Pellegrinim hovorí: "Manuela sprevádza reputácia útočného futbalu a toho, že dokáže z hráčov dostať maximum. Veríme, že do London Stadium priláka nové talenty a že našich hráčov pozdvihne na ešte vyššiu úroveň. Manuel je prvým trénerom West Ham-u, ktorý má vo svojom životopise titul z Premier League a veríme, že jeho skúsenosti, kvalita a doterajšie úspechy v zlepšovaní klubov zaistia, že bude úspešný aj u nás." Pellegrini podľa portálu BBC kvôli tejto ponuke ukončil lukratívnu zmluvu v Číne. Súhlasil s nižším honorárom, aj tak sa však očakáva, že bude najlepšie plateným trénerom v dejinách klubu West Ham. Pellegrini má na svojom konte titul v Premiere League z roku 2013/14 a dva poháre európskej futbalovej ligy počas svojho trojročného pôsobenia v Manchester City, pričom klub doviedol aj do semifinále Ligy šampiónov. Klub West Ham má za sebou viaceré problémy. V tejto sezóne vyhral len 7 domácich zápasov v Premiere League a má ťažkosti aj so svojimi fanúšikmi. Piati dostali celoživotný zákaz za to, že 10. marca vbehli na trávnik počas zápasu s Burnley. Ďalší dostali doživotný zákaz vstupu potom, ako hádzali na hraciu plochu mince a iné predmety "s cieľom ublížiť či spôsobiť zranenie."

Pozrite si nedávne zmeny na významných európskych trénerských pozíciách:

Súvisiace články