Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Potraty sa dejú aj po ich zákaze, len v inej krajine
Zdielať na

Potraty sa dejú aj po ich zákaze, len v inej krajine

Archívna reportáž

DUBLIN / Potraty sú v Írsku nelegálne, pokiaľ život matky nie je "vážne ohrozený". Napriek tomu Írky potraty podstupujú. Približne 3000 žien cestuje každý rok 200 kilometrov cez Írske more do Spojeného kráľovstva na kliniky, kde sa zákroky vykonávajú.

Julia O'Donnell bola v 28. týždni tehotenstva keď nastúpila na let z Dublinu do Liverpoolu, plný hlučných dovolenkárov, so slzami na tvári. Keď si v Liverpoole sadla do taxíka, taxikár sa jej opýtal, kam smeruje. "Musíte povedať, že idete do liverpoolskej ženskej nemocnice a oni hneď vedia, o čo ide. Je to veľmi nepríjemné," povedala O´Donnell. Tri týždne predtým bežná kontrola odhalila, že jej plod trpí anencefáliou, smrteľným poškodením, pri ktorom sa časť lebky a mozgu plne nevyvinú. Lekár dal Julii dve možnosti: môže donosiť plod, ktorý sa pravdepodobne narodí mŕtvy, alebo môže vycestovať do zahraničia. 29-ročná žena dostala na kúsku papiera s nápisom: liverpoolska ženská nemocnica. "Môžem úprimne povedať, že som sa nikdy necítila tak sama a opustená," hovorí o svojom zážitku z roku 2011 O´Donnell . Dnes má 38 rokov a tri zdravé deti: "S manželom sme nemohli uveriť tomu, že si to musíme zorganizovať sami.

25-ho mája budú Íri hlasovať v referende o tom, či zvrátia ôsmy dodatok k Ústave, ktorý vraví, že plod má rovnaké právo na život ako matka. Pokiaľ by prevládla odpoveď "áno", írska legislatíva by umožnila interupcie až do 12. týždňa tehotenstva - a v prípadoch, kedy je ohrozený život matky, či plod by pravdepodobne neprežil, aj neskôr. Väčšina "nie" bude znamenať, že v Írsku zostanú v platnosti jedny z najtvrdších proti-potratových zákonov v Európe. Aktivisti proti interupciám argumentujú tým, že dodatok k Ústave zachránil tisícky životov a podporoval alternatívy potratu, napríklad perinatálne hospicy či adopciu. Kampaň za zmenu hovorí naopak o kultúre zahanbenia, o obmedzovaní lekárov a o vynútených cestách do zahraničia s cieľom podstúpiť potraty v krajinách, kde to je legálne. "V Írsku máme stredoveký právny prístup k sexuálnej a reprodukčnej starostlivosti," hovorí Dr. Mark Murphy, lekár a vysokoškolský pedagóg z Dublinu.  

V súčasnosti hrozí Írkam, ktoré porušia zákon a lekárom, ktorí im pomáhajú, až 14 rokov väzenia. Ísť na potrat v zahraničí však nie je nelegálne. Denne na prerušenie tehotenstva cestuje do Anglicku či Walesu v priemere 9 írskych žien vo veku od 12 až do viac ako 50 rokov. Podľa portálu CNN často cestujú do Liverpoolu či Manchestru len na jeden deň, na otočku. Tieto anglické mestá ponúkajú nielen najlacnejšie lety, ale tým, že sú blízko, sa výlety v prípade cesty oboch partnerov dajú vysvetliť napríklad ako "cesty na nákupy" či "na futbalové zápasy", vraví Donagh Stenson, riaditeľka charitatívnej organizácie, ktorá uľahčuje prístup írskych žien k britským poskytovateľom potratov. "Írske potraty sa dejú, len sa nedejú na írskej pôde," vraví Stenson. Na zákon má veľký vplyv katolícke dedičstvo Írska, ktoré podporuje kultúru utajovania, kde sa ženy boja hovoriť o svojich plánoch vycestovať aj svojim príbuzným. "Ženy sa nás pýtajú: pôjdem do pekla?" vraví Stenson. Lekár Murphy si myslí, že kriminalizácia "bežného zdravotného zákroku" spôsobila závažné poškodenie psychológie írskych žien. Aj po návrate zo zákroku sa často obávajú požiadať o lekársku pomoc v prípade zdravotných komplikácií.

Lucy Watmough bola dvadsiatnička, keď v roku 2015 vycestovala do Londýna na potrat. Tajomstvo zatienilo vzťahy s rodinou a kamarátmi. "Jedného dňa som to už nevydržala, začala som plakať a povedala som svojej mame: "mala som potrat." Len ma objala a bola tam pre mňa," hovorí Watmough. Odkedy svoj príbeh zverejnila, stretla sa v prevažnej miere s podpornými názormi žien, ktoré si prešli podobnou situáciou, no zažila aj vyhrážky znásilnením či zabitím a na ulici ju už aj opľuli a nadávali jej. Arlette Lyons lekári v 12. týždni tehotenstva oznámili, že jej bábätko má Patauov syndróm, chromosomálnu anomáliu, ktorá spôsobuje vážne deformity orgánov. Lekár jej povedal, že jej dieťa pravdepodobne podľahne srdcovej príhode predtým, než ho vynosí. Keď sa opýtala, čo s tým urobia, odpovedali jej: "nemôžeme urobiť nič. Žiaľ, také sú zákony, musíte ostať tehotná." Spomína na svoj desivý zážitok z roku 2012 Arlette, ktorá má dnes 40-rokov a 3 zdravé deti. Pred referendom Arlette vraví: "Je tu priveľa tajomstiev a vecí, ktoré sa zametajú pod koberec a 99% z nich sa týka žien a toho, ako zle sa pristupuje k ženám v tejto krajine aj dnes, v roku 2018."


O sprísnení zákonov o umelom prerušení tehotenstva sa opäť rokovalo aj v slovenskej Národnej rade:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy