Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Arcibiskup tajil sexuálne zneužívanie detí, hrozia mu dva roky
Zdielať na

Arcibiskup tajil sexuálne zneužívanie detí, hrozia mu dva roky

Archívne video

ADELAIDE / Austrálsky súd rozhodol, že sa katolícky arcibiskup z Adelaide Philip Wilson previnil zatajením sexuálneho zneužívania detí. Ide o najvyššie postaveného duchovného rímskokatolíckej cirkvi stíhaného za nečinnosť v prípade sexuálneho zneužívania. O výške trestu má súd rozhodnúť v júni, Wilsonovi hrozia dva roky väzenia, uviedla agentúra AP.

Šesťdesiatsedemročný Wilson neuznal svoju vinu v prípade krytia vážneho kriminálneho činu iného člena cirkvi. Bol ním kňaz James Fletcher, ktorý deti zneužíval v 70. rokoch. Roku 2004 bol usvedčený a odsúdený na osemročné väzenie za zneužitie deviatich detí. Zomrel vo väzení v roku 2006.

Jednou z jeho obetí bol niekdajší miništrant Peter Creigh, ktorý povedal pred súdom v procese s Wilsonom, že roku 1976, päť rokov po svojej skúsenosti s Fletcherom, Wilsonovi situáciu do detailu popísal. Arcibiskup tvrdí, že si na tento rozhovor nepamätá. Sudca ale Creigha označil za vierohodného svedka.

Vedel, že "vypočul vierohodné obvinenia, ale rozhodol sa chrániť cirkev a jej povesť," povedal sudca Robert Stone pri čítaní rozsudku. Ďalší z predvolaných svedkov povedal, že o svojom zneužití povedal pri spovedi vo veku 11 rokov. Wilson ho vtedy údajne obvinil, že klame, a udelil mu ako pokánie pomodliť sa desaťkrát Zdravas Mária.

Alzheimerova choroba

Wilson na súde vyhlásil, že o Fletcherových činoch nevedel. Stali sa v čase, keď bol Wilson pomocným kňazom v Maitland, vzdialenom 130 kilometrov od Sydney. Jeho právnik sa usiloval štyrikrát proces zrušiť, okrem iného v čase, keď lekári Wilsonovi diagnostikovali skoré štádium Alzheimerovej choroby.

Rímskokatolíckou cirkvou otriasajú v posledných rokoch škandály spojené s pedofilným násilím vo viacerých krajinách. Pápež František v minulosti opakovane vyzýval k prísnemu potrestaniu tých, ktorí sa dopustia sexuálneho zneužívania maloletých. Vydal tiež dekrét umožňujúci odvolávanie biskupov, ktorí nebudú rázne riešiť prípady sexuálneho zneužívania maloletých katolíckymi kňazmi.

Najnovší je prípad 34 čílskych biskupov, ktorí ponúkli minulý týždeň rezignáciu kvôli zneužívaniu mladistvých za nečinnosti čílskej katolíckej hierachie. Pápež biskupov obvinil, že ničili dôkazy o sexuálnom zneužívaní a tlačili na právnikov, aby obvinenia bagatelizovali. Tým podľa neho vážne pochybili, pretože nechránili deti pred pedofilnými kňazmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy