Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Podať prvú pomoc a volať záchranárov, keď ste v cudzom meste, nie je ľahké. Bratislava to vyriešila
Zdielať na

Podať prvú pomoc a volať záchranárov, keď ste v cudzom meste, nie je ľahké. Bratislava to vyriešila

BRATISLAVA / Nikdy neviete, kedy sa môžete dostať do situácie, že pri vás niekto potrebuje lekársku pomoc. Záchranárom treba čo najpresnejšie určiť polohu, kde sa nachádzate. Stres a neznalosť prostredia dokážu urobiť svoje. V Bratislave si už poradili. Majú vyše 40 tisíc bodov, ktoré urýchlia zásah.

Ak ste v cudzom meste, pravdepodobne sa neviete hneď zorientovať, určiť presne svoju polohu. Záchranári v hlavnom meste majú pomôcku. Ľudí poprosia, aby sa pozreli na najbližší stĺp verejného osvetlenia.

Biela nálepka 

Takmer každá jedna pouličná lampa v Bratislave, o ktorú sa stará správca verejného osvetlenia má v úrovni približne dvoch metrov od zeme bielu nálepku s číslami. Niektoré z nich majú pred číslom aj písmeno, ktoré určuje mestskú časť. Napríklad P - Petržalka, či R - Ružinov. "S tým, že každá lampa je geodeticky zameraná, má svoje GPS súradnice a my na základe toho vieme vyhľadať nahlasovateľa udalosti," vraví Zdenko Dugas, vedúci bratislavského operačného strediska. 

V hlavnom meste je približne 45 000 stĺpov verejného osvetlenia a z toho je okolo 43 000 geodeticky presne zapísaných v mape. Takže po telefonáte na linku 155, stačí nahlásiť operátorovi číslo. "My máme prístup do aplikácie, takže vieme si to zapísať, máme tam mapku a vidíme ulice konkrétne a lampu. A následne operátor dokáže ešte jednu vec. Preklikne si to na google mapu a dáme si tam panáčika a vidíme celé okolie. My následne môžeme položiť otázku: " Vidíte tam žltú budovu? Vysokú 12 poschodovú?" atď," pokračuje Dugas. 

Pomôcka na záchranu 

Operátori sa samozrejme nespoliehajú len na označenie na stĺpoch, ale tento podporný systém už niekoľkokrát pomohol zachrániť človeka. "Hlavne to platí pre turistov, alebo ľudí, ktorí sú cezpoľní, teda vtedy, keď on nevie naozaj, že kde sa nachádza, tak je to veľmi dobrá pomôcka pre nás a on nám vlastne potvrdí a vieme, že sme správne," vysvetľuje Dugas.

Takáto pomôcka, ktorá môže zachrániť nejeden ľudský život, nie je nákladná a náročná na údržbu. Podobne majú označené body aj vo viacerých mestách v Európe, preto by možno nebolo na škodu, keby sa táto pomoc rozšírila aj do ďalších miest na Slovensku.

Pozrite si archívnu reportáž o práci záchranárov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy