Polojasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Učiteľka v Humennom uctieva tradície. Učí v kroji
Zdielať na

Učiteľka v Humennom uctieva tradície. Učí v kroji

HUMENNÉ / Učiteľka v Humennom chodí do práce v kroji. Vraj aby aj takto viedla žiakov k tradičným hodnotám. Riaditeľka školy o ničom nevedela. Pani učiteľka Janka povedala, že kroj je jej pracovnou uniformou.

"Ja som sa ráno pýtala pani učiteľky, že prečo je v kroji a ona mi povedala, že od svojej 50 už bude učiť každý deň v kroji," hovorí žiačka 6.A, kde je Janka Karľová triednou učiteľkou.

"Tak od dnešného dňa začínam učiť v kroji až dokedy budem učiť na tejto škole," hovorí učiteľka Jana Karľová. Rozhodnutie vymeniť obľúbené blúzky a šaty za tradičný kroj prišlo tesne pred oslavou 50. narodenín.

"Ja som mala totiž narodeniny a chcela som si pred oslavou kúpiť nejaké šaty, lenže nikto z mojich blízkych nemal čas ísť so mnou do obchodu," vysvetľuje Jana. Šaty si preto chcela dať ušiť. "A keď už som sa rozhodovala, aké si dám šaty ušiť, tak mi napadlo, počkaj chcela si kroj, tak si dáš ušiť kroj," pokračuje Jana. 

Títo šiestaci svoju triednu učiteľku milujú. Mnohí z nich majú za sebou smutné príbehy. Sú to deti, ktorým nemá kto vysvetliť, aké sú skutočné hodnoty v živote. "Naozaj, tie deti potrebujú pohladenie, pobozkanie a oni sa veľmi radi pritúlia. My sme ich druhé mamičky v tejto práci," hovorí riaditeľka Helena Olekšáková. "A prečo kroj? Lebo treba si uctiť aj tie staré hodnoty, nie len to čo je dnes moderné, tablety, mobily, treba aj trochu pokory k tým tradíciám," myslí si učiteľka. 

Učiteľku Janku Karľovú si môžete pamätať z príbehu šiestaka Alexa, ktorý sa stará o chorého dedka. Keď zistila, že práve to bolo dôvodom Alexovej absencie v škole, rozhodla sa mu pomôcť. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy