Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na majstrovstvách Slovenska skončili strieborní a teraz ich čaká Belgicko. Za všetko môže uterák
Zdielať na

Na majstrovstvách Slovenska skončili strieborní a teraz ich čaká Belgicko. Za všetko môže uterák

LIPTOV / Vyjsť zo sprchy a zatočiť si zvesela uterákom zvládne zrejme každý. No postaviť na tom svoje živobytie majú guráž iba niektorí. Hovoria si saunamastri a okrem náročných figúr s kusom froté látky toho musia ovládať oveľa viac. Tí liptovskí dokonca v tejto disciplíne klopú na brány majstrovstiev sveta.

Nie je veľa povolaní, pri ktorých je hlavnou pracovnou pomôckou uterák. Pri saunovaní má ale hneď niekoľkonásobné využitie. Saunér ním ovieva návštevníkov a po rituály sa ním môže aj utrieť. Marek s Matejom si ním však na majstrovstvách Slovenska zároveň vykrútili druhé miesto. "Dostali sme sa na predkolo majstrovstiev sveta do Belgicka," uviedol Marek Homza. "Hodnotí sa technika, téma a či sú tam nejaké emócie," vysvetlil zase Matej 

Nové trendy sledujú na internete, bez zručnosti to jednoducho nejde."Každý deň, keď vyjdem zo sprchy, trošku si zakrútim.To je vlastne vírenie tej arómy a vzduchu po celej saune," povedal s úsmevom Marek. Na majstrovstvá ale budú musieť poriadne trénovať. Saunamastri to však nemajú vôbec jednoduché. Vo vysokých teplotách prichádzajú o množstvo minerálov a živín, no a s vodou napitým uterákom dostávajú zabrať aj svaly. "Dosť nás bolia lakte a ruky, keď sme celý deň v tých saunách," pokračoval Marek. 

Potenie sa s takýmto programom, ale zaujme aj tých, ktorí by do sauny inak určite nešli. Ovládať techniku ovievania je však iba jedna časť úspechu. Kvalitný saunamaster musí byť čiastočne aj šikovný herec. "Nie je to len o krútení uterákom, ale aby sme tam zahrali aj nejaké divadlo," rozprával o technike saunamastrov Matej. 

Pozrite si archívnu reportáž o tom aké účinky má sauna na deti: 

Súvisiace články