Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Technické inovácie v bankovníctve. Na založenie účtu môže stačiť tvár
Zdielať na

Technické inovácie v bankovníctve. Na založenie účtu môže stačiť tvár

BRATISLAVA / Pamätáte si svoje heslá a PIN kódy? Aby sa k nim nedostali neoprávnené osoby, mnohí z nás ich menia, či k rôznym účtom používajú rôzne PIN kódy a heslá. A zapamätať si ich pre mnohých ľudí nie je ľahké.

Mobily a banky to však už postupne začínajú uľahčovať. Pričom sa zároveň usilujú o bezpečnosť našich účtov. "Pamätať si všetky moje heslá, ak by som mal dodržiavať zásady, že každý mesiac heslo meniť, tak to sa nedá zapamätať. Prejsť na odtlačok prsta, či tvár je jednoznačne budúcnosť," hovorí IT analytik Ondrej Macko. 

Po hlasovej prichádza s tvárovou biometriou ako prvá jedna z najväčších slovenských bánk. Vďaka tejto inovácii si budeme môcť otvoriť online účet a vzápätí si tam poslať peniaze, vybrať si ich z bankomatu, či robiť z neho prevody. Potrebujeme k tomu len občiansky preukaz a smartfón s kompatibilným operačným systémom.

Aby bolo isté, že niekto neotvára účet cudzou fotografiou, musí používateľ počas snímania fotografie sledovať očami malú modrú guľôčku na displeji mobilu.

"Sú nejaké pravidlá ako by mala tá tvár vyzerať. Človek by sa nemal veľmi usmievať, mať otvorené ústa. Takže pery na kačičku a vyšpúlené nie sú správne," informuje Dušan Slimák z oddelenia implementácie úverov. 

Založenie účtu potom trvá len pár minút. Po otvorení mobilnej aplikácie klient vyplní potrebné údaje, oskenuje občiansky preukaz a zosníma si tvár. Účet si už teda bude možné založiť online z pohodlia obývačky. "Myslíme si, že do budúcnosti tretina klientov a neskôr až polovica by sa mala stať klientmi online," povedal Slimák. 

Grid karta, čítačka, mobilná aplikácia

Tvár nám však zatiaľ nebude stačiť. Ešte nejaký čas bude tvárová biometria fungovať spolu s PIN kódom. A používať budeme aj debetnú kartu, čítačku, či heslo do Internet bankingu.

V každom prípade tvárová biometria je krokom vpred. Veď za posledných zhruba 15 rokov vývoj v tomto smere postupuje míľovými krokmi. Po množstve papierovania sme začali používať internetbanking. Možno si ešte pamätáte GRID kartu, potom čítačku, a možno už používate mobilnú aplikáciu a teraz už aj hlasovú biometriu, ktorá predchádzala tvárovej.

"Je to jednoznačne posun dopredu, čo sa týka časovej úspory, pretože banka si môže všetko overiť online," povedal  finančný analytik Pavel Škriniar. Podľa nedávnej štúdie, ktorú uskutočnila jedna kartová spoločnosť spolu s Oxfordskou univerzitou by až 90 percent ľudí uprednostnilo biometrické overenie na potvrdenie platby pred overením pomocou hesla. A rovnako sú k tomu naklonení aj bankári.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy