Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lekára z prípadu vraždy Jána Kuciak už vypočuli
Zdielať na

Lekára z prípadu vraždy Jána Kuciak už vypočuli

BRATISLAVA / Vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej poukázalo na zásadný problém v zákone. Polícia nemohla vypočuť lekára, ktorý mŕtvych prehliadol na mieste vraždy. Problémom je zbavenie mlčanlivosti. Televízia JOJ sa preto obrátila na Ministerstvo zdravotníctva s otázkou, kto a ako môže zbaviť obhliadajúceho lekára mlčanlivosti. Podľa ministerských úradníkov vraj na takýto úkon nemá dnes nikto kompetenciu.

Televízia JOJ dlhodobo sleduje problém s obhliadkami mŕtvych a zákon, ktorým sa aktuálne prehliadky mŕtvych tiel lekármi vykonávajú. Vražda Ján Kuciaka a Martiny Kušnírovej priviedla na miesto činu obhliadajúceho lekára, ktorý ako patológ bol odborne spôsobilý telá prehliadnuť a odoslať na súdnu pitvu.

Keďže vyšetrovateľ následne predvolal lekára na výsluch, lekárova právna zástupkyňa podmienila výpoveď tým, že vyšetrovateľ si musí pre výsluch doktora zabezpečiť jeho zbavenie mlčanlivosti. Polícia to skúsila cez Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, lebo ten vydáva lekárom povolenia na výkon prehliadok. Neuspela. " V zmysle právnych predpisov nie je príslušným orgánom na zbavenie povinnosti mlčanlivosti zdravotníckeho pracovníka," povedala hovorkyňa Andrea Pivarčiová ÚDZS. 

Úrad lekára mlčanlivosti nezbavil a polícii sa výsluch komplikoval.

Ide o doktora, ktorý nemá povolenie na prevádzkovanie zdravotníckeho zariadenia, teda sa ani nestará o živých pacientov. Jeho právnička zasa tvrdí, že jedine Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou ho mlčanlivosti mal zbaviť, keďže on mu dal poverenie na obhliadanie mŕtvol. Televízia JOJ pre tieto rozporné názory žiadala o jednoznačnú odpoveď Ministerstvo zdravotníctva. A to po analýze takejto právnej nezrovnalosti tvrdí, v zákone je naozaj diera, a takéhoto lekára zbaviť mlčanlivosti dnes nemá v kompetencii žiadna štátna inštitúcia.

"Takýto prípad sa ešte nevyskytol. Ministerstvo zdravotníctva z tohto dôvodu pristúpilo k právnym úpravám. Pripravilo pozmeňujúci návrh, ktorý už aktuálne je v parlamente. V budúcnosti bude môcť zbaviť, v takomto prípade, mlčanlivosti lekára Ministerstvo zdravotníctva," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Samotný výsluch lekára, ktorý prehliadol mŕtve telo Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa ale nakoniec uskutočnil. Pred pár dňami. Pre TV JOJ to popoludní potvrdil právnik poškodenej rodiny Jána Kuciaka.

"Obhliadajúci lekár bol nakoniec zbavený mlčanlivosti. Bol zbavený mlčanlivosti pozostalými rodinami. To znamená, že už nebránilo nič tomu, aby bol vypočutý. Vypočutý bol aj v prítomnosti znalca, ktorý robil pitvu," vyjadril sa právny zástupca rodiny Jána Kuciaka Daniel Lipšic.

Právnička lekára ale tvrdí, že zbavenie mlčanlivosť obhliadajúceho lekára pozostalými je stále právne krehká skutočnosť. "Pri výsluchu som urobila všetky dostupné a neodkladné opatrenia, aby nemohol môj klient  byť prípadne postihnutý pre porušenie právnej povinnosti," uviedla Zuzana Tománková Miková, právna zástupkyňa lekára A. Majidiho.

Problém je aj v legislatíve

Aj vražda Jána Kuciaka a jeho priateľky odkrýva nedokonalý zákon ktorými sa riadi dlhé roky problematický výkon prehliadok mŕtvych na Slovensku. Už neuveriteľných 13 rokov. Bývalý policajný vyšetrovateľ a špecialista na trestné právo si nespomína, že by za svoju profesionálnu prax v polícii potreboval výsluch prehliadajúceho lekára, pokiaľ nešlo o doktora, ktorý aj spracoval následne znalecký posudok.

Pri vražde Kuciaka ho preto prekvapuje snaha vyšetrovateľa dodatočne vypočúvať prehliadajúceho lekára, ktorý mu štandardne odovzdal vyplnený list o výkone prehliadky mŕtveho, čo malo stačiť.

Pozrite si archívnu reportáž súvisiacu s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy