Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Výstava s názvom Áno alebo nie o (ne)spolupracovaní s ŠtB
Zdielať na

Výstava s názvom Áno alebo nie o (ne)spolupracovaní s ŠtB

STUPAVA / Niekdajšie komunistické režimy pod vplyvom Sovietskeho zväzu - vrátane československého - sa udržiavali pri moci aj vďaka sieti tajnej polície, ktorá sledovala, šikanovala a neraz dokonca vraždila občanov. Do veľkej miery sa pritom spoliehala aj na informácie od ľudí, ktorí spoluprácu dobrovoľne alebo pod nátlakom podpísali. Ani s touto časťou našich dejín sme sa stále nevysporiadali. Pomôcť by však mohla výstava.

Výstava s názvom Áno alebo nie, teda áno: spolupracoval som s komunistickou tajnou službou, alebo nie: nespolupracoval som, má podobu akéhosi domu na kolesách, kde za každým z bytových vchodových dverí sa ukrýva iný príbeh. "Cieľom je aby sme dostali k čo najširšej verejnosti príbehy reálnych ľudí, ktorí prežili nedemokratické režimy," vysvetľuje riaditeľka občianskeho združenia Post bellum, Sandra Polovková. 

"Pozorovateľ príbehu za dverami, na základe reálnych skutočností môže sám vyhodnotiť, aká tá doba bola naozaj krutá," vraví primátor mesta Stupava, Roman Maroš. S výstavou poputujú až do Prahy, kde bude súčasťou osláv stého výročia založenia prvej ČSR. 

Áno alebo nie 

Z každej krajiny sú prezentované dva medailóniky. Za ÁNO je Kamil Haťapka a NIE je Juraj Stern. Uznávaný tréner cyklistiky a národovec Kamil Haťapka na spolupráci s ŠtB nevidí problém ani s odstupom času. "Štátna bezpečnosť bola taká istá bezpečnosť ako je aj teraz, všade, v každom štáte. Bol taký systém, my sme v tom systéme žili, vy ste v ňom nežili. My sme v ňom žili a chceli sme prežiť."

Bývalý rektor ekonomickej univerzity Juraj Stern bol od detstva vychovávaný k tomu, že donášať je najväčšia špinavosť. "Ovplyvnilo ma to na celý život, hlavne potom, keď ma oslovilo ŠtB a chceli ma dostať na spoluprácu," vraví. 

Hlavné mesto odmietlo 

I keď medzinárodná výstava poputuje do európskych veľkomiest, u nás sa ju nepodarilo umiestniť do hlavného mesta. "Sme sa snažili aby výstava bola v hlavnom meste. Dostali sme odmietavé odpovede, vlastne bez argumentov," hovorí sklamane Polovková. 

Za údajnú spoluprácu s ŠtB stál pred súdom aj český premiér, pôvodom zo Slovenska, Andrej Babiš: 

Súvisiace články