Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Neistá budúcnosť tajomníka ministerstva obrany
Zdielať na

Neistá budúcnosť tajomníka ministerstva obrany

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Padne alebo napadne hlava štátneho tajomníka na ministerstve obrany? Roberta Ondrejcsáka, proti ktorému cez víkend vystúpili národniari a žiadajú jeho odchod, sa v nedeľu zastal podpredseda Mostu-Híd Ábel Ravas. Ondrejcsák podľa vlastných slov nemá informácie o plánovanom nákupe transportérov za stámilióny eur.

Robert Ondrejcsák už dlhšie tvrdí, že nevie posúdiť plánovaný nákup obrnených vozidiel od Fínov, pretože vôbec nevidel potrebnú dokumentáciu, a to napriek tomu, že je štátny tajomník. Národniari jeho hlavu začali žiadať až potom, keď pre denník SME povedal, že od SNS čakal odbornejší a férovejší prístup. Podal si ho podpredseda Anton Hrnko. "Arogancia štátneho tajomníka presiahla hranicu únosnosti. Presne on je človekom, ktorý informácie rád komunikuje so zbrojárskymi firmami, preto ich nemá. Ak by to malo pokračovať v tomto duchu, bude lepšie, ak sa vrátime z kratšej cesty," myslí si Hrnko.

 V nedeľu sa ku kritike pridal už aj samotný minister obrany. Na otázku, či bude žiadať Ondrejcsákov odchod, však priamo neodpovedal "Problémy by sa mali riešiť tak ako doma, v rodinnom kruhu a v rámci koalície by sa mali riešiť v rámci koaličných partnerov, počkám, s akým riešením prídu naši predsedovia," povedal minister obrany Peter Gajdoš. S Robertom Ondrejcsákom sa televízia JOJ pokúšala skontaktovať celé popoludnie, jeho reakciu sa nám však nepodarilo získať. V sobotu sa na sociálnej sieti k tvrdeniam Antona Hrnka vyjadril takto:

"Už hodiny sa snažím k nemu napísať nejaký status, ale tak sa mi trasie klávesnica ako sa na ňom smejem, že nedokážem vetu napísať," povedal Ondrejcsák. Robert Ondrejcsák sa s národniarmi rozchádza aj v otázke nákupu stíhačiek či ich vzťahu k Rusku. Na otázku, či mal prístup k informáciám o stámilionových nákupoch. "Ako štátny tajomník má povinnosť sa zúčastňovať kolégií ministra obrany a v rámci jeho povinností mal možnosť si vyzdvihnúť uvedený dokument a zoznámiť sa. Ja vám teraz neviem povedať, či bol odcestovaný alebo prečo to neurobil," uviedol Gajdoš. 

"Ja neverím, že v histórii OS SR bola situácia, aby štátny tajomník sa musel doprosovať informácií k takýmto veľkým modernizačným projektom. Mali by o tom vedieť opoziční poslanci, novinári, široká laická aj odborná verejnosť, veď tam ide o obrovské peniaze," uviedol bývalý minister obrany Ľubomír Galko. 

Postoj Mostu Híd k Ondrejcsákovi je nateraz nejednoznačný. Podľa Bélu Bugára si problém s ministrom mal riešiť interne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy