Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na rakovinu trpeli ľudia už pred 4 tisíc rokmi. Dôkazom sú múmie
Zdielať na

Na rakovinu trpeli ľudia už pred 4 tisíc rokmi. Dôkazom sú múmie

EGYPT / Rakovina v rôznych podobách sprevádza človeka už od dávnych čias. To je odkaz vedcov, ktorí objavili doteraz najstaršie zaznamenané prípady zákerného ochorenia. Našli ich na pozostatkoch egyptských múmií, ktorých vek odhadujú na približne štyritisíc rokov.

Ona zomrela na rakovinu prsníka. On na rakovinu kostnej drene. Oboch choroba pripravila o život vo veľmi mladom veku. Stopy po chorobe vedci objavili potom, ako pozostatky ich múmií preskenovali CT-čkom. "Je to tá najvýhodnejšia metóda, ktorá múmiu nijako nepoškodí. Vďaka nej sme mohli dôkladne preštudovať pozostatky týchto ľudí. Prvýkrát sme videli ich tváre," vraví profesor Miguel Cecilio Botella López. 

Dievča, ktoré podľahlo rakovine prsníka žilo okolo roku dvetisíc pred našim letopočtom. Chlapec podľahol rakovine asi o dvesto rokov neskôr. "Zaujímavé je, že rakovina, ktorej podľahli, je veľmi podobná dnešným prípadom. Okrem toho máme dôkaz, že táto choroba sprevádza ľudstvo od nepamäti," pokračuje profesor. 

Obaja mladí ľudia, ktorí jej podľahli, patrili podľa vedcov k vyššej vrstve spoločnosti. Štádium choroby, do ktorého sa vyvinula dokazuje aj to, že bolo o nich dobre postarané až do konca. "Toto zistenie je rovnako veľmi dôležité a to z pohľadu výskumu sociálneho fungovania spoločnosti," dodáva López. 

Súvisiace články