Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Krvavá bitka na Veľkú noc bola najväčšia na Slovensku počas 1. svetovej vojny
Zdielať na

Krvavá bitka na Veľkú noc bola najväčšia na Slovensku počas 1. svetovej vojny

SVETLICE / Vedeli ste, že Veľká noc pred viac ako sto rokmi bola poznačená krvavými bojmi? Dokonca najväčšími počas 1. svetovej vojny na území dnešného Slovenska? Dozvedeli sme sa aj to, prečo počas veľkonočných sviatkov znepriatelené armády nedodržali pokoj zbraní.

Bola to veľká operácia. Prebiehala koncom marca a začiatkom apríla 1915. Pri Svetliciach sa odohrala intenzívna bojová činnosť, na veľkonočný pondelok začal útok, sprevádzaný silnou delostreleckou paľbou. "Posledný veľký pokus ruskej armády o prerazenie karpatského oblúku s cieľom dostať sa do vnútrozemia Rakúsko-uhorskej monarchie a vyradiť slabšieho protivníka," vysvetľuje Radostal Turik, podpredseda klubu vojenskej histórie. 

Bojovalo sa priamo počas veľkonočných sviatkov. Podľa historikov to bola najväčšia bitka na území dnešného Slovenska počas 1. svetovej vojny. Rusom to skoro vyšlo. Rakúsku-uhorskú armádu však prišli do údolia Laborca podporiť spojenecké nemecké divízie a práve vďaka nim sa podarilo zastaviť aj posledný útok Rusov v Karpatoch.

Aj keď si vojaci na frontoch nič nedarovali, na cintorínoch sú muži znepriatelených armád pochovaní spolu na jednom mieste. Mená mnohých padlých známe neboli, no vďaka práci členov klubu vojenskej histórie Beskydy sa doteraz podarilo zhromaždiť neuveriteľných 10 tisíc mien. V archívoch po celej Európe trávia tisícky hodín.

Krvavé boje prebehli aj napriek tomu, že boli veľkonočné sviatky. Pokoj zbraniam neplatil. Zoči-voči totiž stáli protivníci, ktorí Veľkú noc oslavovali v iných termínoch. "Ruská armáda slávila veľkonočné sviatky podľa juliánskeho kalendára a rakúsko-uhorská a nemecká podľa gregoriánskeho, teda termíny boli iné a tým pádom bojové operácie ani počas sviatkov vôbec neustáli," ozrejmuje fakty Turik. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy