Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Štát žaluje advokáta Bžána. Žiada späť vyplatené milióny
Zdielať na

Štát žaluje advokáta Bžána. Žiada späť vyplatené milióny

BRATISLAVA / Štát podal žalobu na advokáta Radomíra Bžána, ktorý mal pôvodne dostať 77 miliónov eur za úspešné zastupovanie Slovenska v spore o vodnú elektráreň Gabčíkovo. Informáciu ako prvý priniesol portál tvnoviny.sk, potvrdil ju hovorca ministerstva hospodárstva.

Keďže prípad vyšetruje aj Národná kriminálna agentúra, viac než 17 a pol milióna eur, ktoré nakoniec štát Bžánovi vyplatil, je zablokovaných na účte a štát ich chce späť. Podľa žaloby sa Bžánova advokátska kancelária údajne k zakázke dostala netransparentne, bez súťaže.

Advokát žalobu považuje za nedôvodnú. Podľa neho ak sa raz zmluvné strany dohodli a schválili podmienky zmluvy, nie je možné celú zmluvu spochybňovať. 

Minister hospodárstva ešte v októbri odvolal dozornú radu firmy MH Manažment, ktorá zastupovala Slovensko v spore o elektráreň Gabčíkovo. Minister zopakoval, že podľa neho adekvátnou odmenou pre advokátov by bola odmena vo výške zákonnej tarify, teda na úrovni 1 až 2 % z celkovej vysúdenej sumy. Pôvodne bola ale zmluva medzi štátnou firmou MH Manažment a spomínanou advokátskou kanceláriou nastavená tak, že advokáti mali dostať za úspešnú obhajobu 11-percentnú odmenu, čiže zhruba 77 miliónov eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy