Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vtáčia chrípka sa vrátila na Slovensko, je ale agresívnejšia
Zdielať na

Vtáčia chrípka sa vrátila na Slovensko, je ale agresívnejšia

BRATISLAVA / Na Slovensku sa po roku opäť objavila vtáčia chrípka. Prvý prípad v tomto roku potvrdili štátni veterinári u voľne žijúcich vtákov pri vodnej nádrži Kráľová v okrese Galanta. Agrorezort vyzýva chovateľov k zvýšenej opatrnosti.

Ide o vysoko-patogénny typ H5N6 potvrdený v jednej z piatich nájdených uhynutých čajok. "Je to vírus, ktorý sa veľmi ľahko šíri a vie dlho pretrvávať v prostredí," vraví Jozef Bíreš, riaditeľ ŠVPS SR. 

Na rozdiel od toho, ktorý zaznamenali na Slovensku vlani tento spôsobil väčšie obavy aj u veterinárov, je totiž omnoho agresívnejšia. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR preto vyzýva chovateľov k zvýšenej opatrnosti, štátni veterinári už v teréne realizujú príslušné opatrenia.

 "Vyzývame chovateľov, aby dodržiavali biologickú ochranu chovov a zabránili kontaktu s divo žijúcimi vtákmi, ktoré migrujú Európou,“ upozornila Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. "V prípade akýchkoľvek podozrení žiadame chovateľov, aby bezodkladne informovali Štátnu alebo Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu SR,“ dodala Matečná.

Nariadenia a zákaz lovu

Na základe genetickej analýzy uhynutej čajky pracovníci referenčného laboratória veterinárneho ústavu vo Zvolene zistili, že ide o príbuznosť s izolátmi vírusu pochádzajúceho z Japonska a Tajvanu. V Ázii vírus cirkuloval v rokoch 2016 aj 2017, pričom vlani sa rozšíril aj do Európy. Regionálna veterinárna a potravinová správa SR (RVPS) v Galante v tejto súvislosti nariadila príslušným poľovným združeniam opatrenia so stanovením monitorovacieho územia s okruhom 3 km od miesta nálezu.

Zároveň bol nariadený zákaz lovu voľne žijúceho vtáctva, ako aj zákaz ho iným spôsobom odoberať z voľnej prírody, okrem prípadu, keď je to povolené príslušným orgánom na osobitné účely. V rámci stanovených opatrení je zakázané aj vypúšťanie pernatej zveri zo zajatia do voľnej prírody.

V okolí miesta  nálezu/potvrdenia  výskytu sa nenachádzajú žiadne chovy hydiny (miesto pri vodnej ploche nádrže Kráľová). V okruhu 3 km spadá časť jednej  obce (Kajal),  kde sa okrem súpisu všetkých chovov hydiny, holubov a iných vtákov chovaných v zajatí nariaďujú aj opatrenia na zabránenie zavlečenia nákazy do chovov, vrátane zamedzenia priameho a nepriameho kontaktu chovaného vtáctva s voľne žijúcim vtáctvom, a informovanie verejnosti o nariadených opatreniach.

Preventívne opatrenia

V rámci preventívnych opatrení (mnohé sú súčasťou stále platných mimoriadnych núdzových opatrení) agrorezort upozorňuje na:

  • Pravidlá biologickej ochrany chovov
  • Zamedzenie kontaktu voľne žijúcich vtákov s hydinou, krmivom resp. napájacou vodou
  • Zasieťovanie výbehov pre hydinu
  • Predkladanie krmiva hydine pod prístreškom

Riziká nákazy

Riziko nákazy pre ľudí je veľmi nízke, ale predsa tu je. Pozor si treba dať najmä na priamy kontakt. "Prenos vtáčej chrípky na človeka je možný priamym kontaktom s chorými, resp. uhynutými zvieratami pri nedodržaní zásad osobnej hygieny, vdýchnutím prachu s obsahom výlučkov chorých, resp. uhynutých zvierat alebo kontaktom s kontaminovanými plochami a povrchmi," informuje Zuzana Drobová z Úradu verejného zdravotníctva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy