Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Opozícia o odstúpení Krajmera: Jeho odchod je síce dôležitý, ale na očistenie Policajného zboru nestačí
Zdielať na

Opozícia o odstúpení Krajmera: Jeho odchod je síce dôležitý, ale na očistenie Policajného zboru nestačí

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Šéf protikorupčnej jednotky NAKA Robert Krajmer končí vo svojej funkcii. Sám požiadal o uvoľnenie z funkcie. Vo svojom stanovisku o tom informovalo ministerstvo vnútra. Opozícia ale nepovažuje jeho odstúpenie za dostačujúce.

Róbert Krajmer požiadal o uvoľnenie z funkcie. Ministra vnútra Tomáša Druckera o tom informovali na rokovaní policajný prezident Tibor Gašpar a riaditeľ NAKA Peter Hraško. Podľa informácií z ministerstva vnútra dostal Drucker informáciu o Krajmerovom zámere ešte v utorok, 27. marca, počas oficiálnej návštevy na policajnom prezídiu.

"Moje rozhodnutie som urobil po dôkladnom zvážení a vzhľadom na neprimeraný nátlak na moju rodinu a prácu protikorupčnej jednotky, ktorý vnímam ako nedôvodný a politizujúci. Mojou povinnosťou je zabezpečiť nestranné a nezaťažené fungovanie profesionálnej práce vyšetrovateľov a kriminalistov národnej protikorupčnej jednotky bez toho, aby bola ich práca a výsledky spochybňované," povedal Róbert Krajmer. Róbert Krajmer ukončí svoju funkciu ku dňu 1.4.2018. Na pozíciu šéfa národnej protikorupčnej jednotky bude dočasne poverený zástupca riaditeľa. Róbert Krajmer zostáva v policajnom zbore a nateraz nebude zastávať pozíciu v útvaroch kriminálnej služby.

"Intenzívny mediálny tlak smerujúci k osobe Róberta Krajmera nemôžem vnímať inak ako bezprecedentné zasahovanie do nezávislosti policajného zboru, ktoré nemôže byť zo strany príslušníkov policajného zboru akceptované,“ povedal riaditeľ NAKA Peter Hraško, pričom ako uviedol neakceptuje takýto postup, ale rešpektuje individuálne rozhodnutie šéfa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera.

"Zároveň považujem za dôležité požadovať, aby po vecnom a dôkaznom odstránení akýchkoľvek pochybností ohľadom osoby Róberta Krajmera, bol spoločensky a profesionálne rehabilitovaný,“ doplnil riaditeľ NAKA Peter Hraško.

Reakcie politikov

Hnutie OĽaNO verí, že sa Róbert Krajmer nikdy šéfom toho oddelenia nemal stať. Jeho odstúpenie ale nič nevyrieši. "Jeho odchod však nezabezpečí očistu NAKA od skorumpovaných policajtov, ktorých si tam Krajmer dotiahol a za odmenu, že robili pre neho špinavú prácu, ich neoprávnene povyšoval na úkor statočných a morálne čistých policajtov," vraví Igor Matovič.  "Veľmi zaujímavé bude tiež sledovať, ako sa minister Drucker vysporiada s tým, že Krajmerova manželka disponuje majetkom za desiatky miliónov eur, ktorý nie je krytý jej legálnymi príjmami a spolupracovala s osobami z mafiánskych zoznamov," dodáva Matovič. 

Odstúpenie šéfa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera je síce dôležitý, ale zďaleka nie postačujúci krok na očistu Policajného zboru od politického zasahovania. Tvrdí to strana Sloboda a Solidarita vo svojej tlačovej správe. "Róbert Krajmer však neodstupuje preto, ako sám vraví, lebo bol na neho vyvíjaný nátlak na rodinu a prácu protikorupčnej jednotky, ale preto, že stratil dôveru verejnosti a pochopil, že jeho dni vo funkcii sú zrátané," povedal podpredseda SaS a tímlíder strany pre vnútornú a vonkajšiu bezpečnosť Ľubomír Galko.

SaS očakáva, že rovnako ako Krajmer poodchádzajú z funkcií aj ďalší skompromitovaní policajní dôstojníci – Tibor Gašpar, Peter Hraško, Milan Lučanský a ďalší. "Pod vedením týchto ľudí sa polícia pretvorila na represívnu organizáciu v službách Smeru-SD, ktorá sa spreneveruje svojmu poslaniu pomáhať a chrániť a ničí dôveru občanov v právny štát," uviedol Ľ. Galko

 Odchodom Krajmera by sa podľa SaS nemalo zabudnúť na vyšetrenie podnikateľských aktivít jeho manželky a prepojenia na osoby s pochybnou povesťou. "V Krajmerovom záujme totiž nie je zisťovanie pôvodu majetku jeho manželky. Pripomíname, že tlak verejnosti dôsledne vyšetriť pochybné aktivity a prepojenia sa týka aj ďalších policajných funkcionárov, osobitne policajného prezidenta Gašpara a šéfa inšpekcie v rezorte vnútra Lučanského," uzavreli predstavitelia SaS.

Spojitosť s vraždou novinára

Meno šéfa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera sa začalo skloňovať po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Novinár o ňom písal vo svojich článkoch. O jeho prítomnosti na mieste vraždy ako prvý napísal týždenník Trend.

Policajný prezident Tibor Gašpar následne novinárske otázky, čo tam Krajmer robil uviedol, že je to štandardný postup. Zároveň ale dodal, že Robert Krajmer nevstúpil na pozemok domu alebo priamo do domu, kde sa vražda stala. To ale vyvrátili zábery TV JOJ z miesta tragédie. Na nich je jasne vidieť, že Robert Krajmer vkročil minimálne na pozemok, do dvora Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Pozrite si video, ktoré to dokazuje:

​Po brannobezpečnostnom výbore, ktorý mal zasadnutie 6. marca 2018, a na ktorom bývalý minister vnútra Robert Kaliňák vysvetľoval a ozrejmoval okolnosti okolo vraždy Jána Kuciaka, sa novinári pýtali aj na Tibora Gašpara a prítomnosť Róberta Krajmera na mieste činu.

Kaliňák vtedy uviedol: "To, či tam bol alebo nebol, je veľmi nepodstatná informácia."

​Generálna prokuratúra 20. marca informovala, že sa bude zaoberať pôvodom majetku Márie Krajmerovej, manželky Róberta Krajmera. Informoval o tom Denník N, ktorý zároveň priniesol informáciu o tom, že Krajmerová je podľa registra partnerov verejného sektora 45-percentnou akcionárkou spoločnosti Všetko pre bývanie, ktorá vlastní obchodné centrum Styla na Zlatých pieskoch. Manželka riaditeľa protikorupčnej jednotky pôvod majetku odmietla vysvetliť. Polícia uviedla, že je súkromná osoba a nebude sa k nej vyjadrovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy