Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Repliku sochy, ktorú zničil islamský štát vytvoril z plechoviek od sirupu
Zdielať na

Repliku sochy, ktorú zničil islamský štát vytvoril z plechoviek od sirupu

LONDÝN / Na Trafalgarskom námestí stojí nová socha, ktorá je replikou asýrskej sochy býka s ľudskou hlavou. Autor na jej výrobu použil recyklovateľné obaly.

Na Trafalgarskom námestí v Londýne odkryli repliku asýrskej sochy okrídleného býka s ľudskou hlavou. Autorom diela je americký umelec Michael Rakowitz, ktorý ju zhotovil z recyklovaných obalov. Rakowitz svoje dielo pomenoval ako "ghost of original" (duch predkov). Jej originál zničili v Iraku v roku 2015 teroristi Islamského štátu. 

Socha je vytvorená z približne desaťtisíc plechoviek od irackého datľového sirupu, ktoré zároveň symbolizujú zničenie irackého datľového priemyslu. "Toto dielo je na Trafalgarskom námestí umiestnené práve v dobe, kedy sme svedkami masívnej migrácie ľudí utekajúcich zo Sýrie a Iraku," povedal pre BBC autor diela Michael Rakowitz.

Twitter- Jeremy Selwyn

​Túto viac ako štyri metre vysokú sochu v stredu na námestí odkryl primátor Londýna Sadiq Khan. "Som rád, že som mohol túto novú prácu Michaela Rowitza odhaliť. Je to naša ďalšia socha, ktorá ale bude stáť na štvrtom podstavci na námestí. Michaelova práca ukazuje silu umenia a prináša do politiky a kultúry život. Okrem toho poukazuje aj na osobné príbehy generácií z celého sveta," vyjadril sa primátor Londýna.

Originál tejto sochy stál zhruba od roku 700 pred naším letopočtom na predmestí dnešného Mosulu. Býk tak nahradil plastiku s predĺženým vztýčeným palcom nazvanou "Really Good", ktorú vytvoril britský umelec David Shrigely. Nová socha býka bude na námestí len do roku 2020.

Pozrite si našu reportáž z archívu o pamiatkach na Slovensku:

Súvisiace články