Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Falošné správy sa na sociálnej sieti šíria rýchlejšie ako pravdivé. Môže za to senzačnosť
Zdielať na

Falošné správy sa na sociálnej sieti šíria rýchlejšie ako pravdivé. Môže za to senzačnosť

MASSACHUSETTS / Výskumníci z Massachusettského technologického inštitútu vo svojej štúdii, ktorú zverejnil odborný časopis Science uvádzajú, že sa falošné správy na komunikačnej sieti Twitter šíria oveľa rýchlejšie ako správy pravdivé. Podľa záverov ich štúdie šíria tieto správy reálni užívatelia, teda ľudia, nie anonymné automatické programy, takzvané booty.

Americkí vedci analyzovali 126 000 tweetov, ktoré tri milióny užívateľov rozoslali medzi rokmi 2006 a 2017. Zistili, že falošné správy sú preposielané asi 70-krát častejšie ako tie pravdivé. Štúdiu podľa agentúry Reuters preverovalo šesť nezávislých kontrolných tímov. 

Preposielaním sa podľa výskumu šíria predovšetkým falošné správy politickej povahy, menej sa ale šíria nepravdivé správy o terorizme, o živelných pohromách, vedeckých poznatkoch alebo o finančných analýzach. Zvlášť rýchlo sa podľa praxe preposielanie rozšírilo v rokoch 2012 a 2016, keď v USA prebiehali prezidentské voľby.

Programy, ktoré preposielajú tweety automaticky, šírili pravdivé a nepravdivé správy rovnomerne. Z toho vedci vyvodzujú, že celková nevyváženosť týchto dvoch skupín je dielom reálnych užívateľov. Dôvodom môže byť fakt, že falošné správy sú viac prekvapivé, často senzačné a vyvolávajú väčšiu pozornosť. "Ak niekto vyrobí neočakávajú fámu, je oveľa pravdepodobnejšie, že ju prepošlete," konštatoval vedúci massachusettského tímu Soroush Vosoughi.

Vedenie spoločnosti Twitter výsledky výskumu nijako nekomentovalo, prispelo ale finančne na jej spracovaní. Výsledky podľa autorov štúdie najskôr nebudú iné ani v prípade facebooku a iných sociálnych sietí.

Twitter je obľúbenou sociálnou sieťou amerického prezidenta USA Donalda Trumpa.

Súvisiace články