Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Silné mrazy trápia aj zvieratá v ZOO, najmä tie teplomilné
Zdielať na

Silné mrazy trápia aj zvieratá v ZOO, najmä tie teplomilné

LIPTOV / Na Slovensku udreli arktické mrazy a spôsobili viacero problémov nielen ľuďom, ale aj zvieratám. Najmä na severe Slovenska mali čo robiť, aby im najmä počas extrémne studenej noci poskytli úkryt pred nízkymi teplotami a vetrom.

V pondelok ráno atakovala teplota na Liptove -20 stupňov Celzia a v strehu tak boli nielen ošetrovatelia, ale aj samotné zvieratá v tunajšej ZOO. Mnohé z nich totiž pochádzajú z exotických krajín a viac, ako naša zima, im svedčia tropické teploty. 

Viaceré ale zažili podobnú chladnú vlnu už vlani a zdá sa, že na miestne podmienky si už zvykli. Niektoré zo zvedavosti opustia zateplený príbytok, no po chvíli sa radšej vrátia dnu. Napriek tomu, že levy, tigre, či kengury dokážu istý čas prežiť aj v mrazoch, dlhší pobyt vonku pri takejto teplote im nerobí dobre.

Arktické noci by mali Liptov sužovať minimálne do stredy, no život tunajších zvierat by silné mrazy nemali ohroziť. Tunajší ošetrovatelia totiž monitorujú ich bezpečnosť nepretržite.

Síce už je dávno po Vianociach, počasie tomu ale nenasvedčuje. A Vianoce slávili u nás aj zvieratká v ZOO. Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články