Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Veľrybám dali kamery. Pozrite sa, čo sa im podarilo nakrútiť
Zdielať na

Veľrybám dali kamery. Pozrite sa, čo sa im podarilo nakrútiť

ANTARKTÍDA / Tajomstvo života v Antarktíde už nebude hádankou. Postará sa o to veľryba s kamerou. Bude mapovať nielen stravovanie, ale aj sociálny život pod hladinou. Mimochodom vedeli ste, že tieto cicavce inteligenciou konkurujú človeku?

Chcete vedieť ako vyzerá Antarktída z pohľadu Vráskavca dlhoplutvého? Tak si rozhodne nenechajte ujsť video z najjužnejšieho svetadiela. Vedci sa rozhodli, že s pomocou špeciálnych prísaviek pripevnia veľrybám na chrbát kamery a konečne zistia, čo sa deje pod vodnou hladinou. A zábery im vyrazili dych.

Dnes majú k dispozícii unikátny, niekoľkohodinový, materiál a vďaka nemu zistili napríklad, že vráskavce sa kŕmia v omnoho hlbších vodách, než doteraz predpokladali. A tiež, že dýchacie otvory môžu slúžiť aj na vytvorenie dier v ľade, aby sa mohol vráskavec nadýchnuť. "Sú to naozaj unikátne zábery. Vôbec prvýkrát môžeme vidieť život z perspektívy veľrýb. Ako lovia potravu, ako sa hýbu - toto sme doteraz nikdy nevideli."

Výskumník Ari Friedlaender prezradil aj to, že veľryby napríklad nemajú veľmi v obľube ľad a zhltnúť potravu im zaberie minimálny čas. "Toto zviera trávi veľa času v otvorených vodách. Morský ľad nemá rado. Vráskavec je veľmi rýchle zviera a rovnako rýchlo sa dokáže aj nakŕmiť."

Veľryby sa na kŕmenie zameriavajú najmä večer a v noci. A väčšinu dňa trávia odpočinkom. Výskumníkov zaujímalo aj ich prirodzené prostredie. Vďaka skúmaniu biotopov už budú vedieť ako zachovať ich prirodzené prostredie, aby zviera nevyhynulo.

Veľryby sú populárne aj tým, že počas rozmnožovania vydávajú rôzne zvuky. Tajuplné melódie sú typické práve pre tento druh. Vráskavec dlhoplutvý dorastá do veľkosti 18 metrov a obýva pobrežné vody i otvorené moria a oceány. Na svete ich je dnes zhruba 50 000. Lov Vráskavca dlhoplutvého zakázali v roku 1966. Vďaka vysokej ochrane sa populáciu tohto zvieraťa podarilo zvýšiť, nebezpečenstvo vyhynutia je ale stále aktuálne.

Zazrieť veľryby vo voľnej prírode je pre našinca veľkým zážitkom. Sú však povolania, pri ktorých je ich pozorovanie o čosi jednoduchšie. Pozrite sa ako tieto obrovské morské živočíchy robili spoločnosť loviacim rybárom.

Súvisiace články