Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Exkluzívne zo spisu ÚPN: Dôkazy o spolupráci Corbyna s ŠtB zatiaľ nenašli
Zdielať na

Exkluzívne zo spisu ÚPN: Dôkazy o spolupráci Corbyna s ŠtB zatiaľ nenašli

LONDÝN / Aféra okolo údajnej spolupráce významného britského politika s komunistickou tajnou službou neutícha. TV JOJ sa dostala k osobnému spisu Jána Sarkocyho. Tento muž tvrdí, že v polovici 80. rokov zverboval pre Štátnu bezpečnosť Jeremyho Corbyna, súčasného lídra Labouristickej strany. Žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzovali pravdivosť jeho slov, však doteraz nepredložil.

Personálny spis Jána Sarkocyho sa zachoval kompletný. Svoju kariéru v ŠtB začal v roku 1980, v tom istom čase vstúpil aj do Komunistickej strany. Sarkocy, ktorý používal krycie meno Dymič, mal od začiatku ambíciu pôsobiť v zahraničnej rozviedke. "Uvedený príslušník pôsobil na Správe ŠtB v Bratislave a neskôr sa presunul do Prahy. Potom bol preradený na rezidentúru rozviedky v Londýne“ hovorí Michal Miklovič, zo sekcie dokumentácie ÚPN. 

Špionáž v Londýne

Sarkocy po odchode do Británie pôsobil na Československej ambasáde. Ako diplomat sa mal zaoberať takzvaným mierovým hnutím, ktoré na Západe malo blízko k ľavici. Ako špión mal získavať informácie o britských spravodajských službách. On sám ale hovorí, že informátorov mal v najvyšších politických kruhoch.

Z osobného spisu

Z jeho personálneho spisu vyplýva, že Sarkocy bol ako špión mimoriadne aktívny. Dokonca až tak, že ho nadriadení museli krotiť. "Jeho prednosťou je vysoká aktivita, ktorú bolo nutné spočiatku usmerňovať," píše sa v spise. Československá rozviedka ale upozorňovala aj na zlé povahové vlastnosti Sarkocyho. "Je dominantný typ človeka, u ktorého je potreba, aby bol autoritou usmerňovaný k väčšej sebakritickosti a akceptovaniu názorov druhých.“

Corbyn popiera

Samotný šéf Labouristov Corbyn dôrazne odmietol spoluprácu s ŠtB a vyjadrenie Sarkocyho označil za absurdné ohováranie. Politik v najnovšom stanovisku varoval viaceré britské médiá, že ich strach z nástupu Labouristov k moci je oprávnený. "Zašli ste priďaleko. Uverili ste bývalému československému špiónovi, ktorého tvrdenia sú čoraz divokejšie a úplne falošné. Teraz sa smejete, ale smiech vás prejde. Zmena prichádza.“

Za pravdu Corbynovi ale dávajú aj inštitúcie, ktoré spravujú archívy ŠtB. Sarkocyho výroky, že Corbyn, ale aj ďalší britskí politici, ho zásobovali tajnými informáciami v čase studenej vojny, zatiaľ nemajú oporu v dostupných archívnych materiáloch. Podľa ÚPN nie je bežné, aby bývalý komunistický špión, takto verejne prehovoril o utajovaných skutočnostiach z pôsobenia v zahraničí.

Faktom je, že Británia Sarkocyho vykázala v júni 1989, keď vyšlo najavo, že špicľuje. ŠtB ho ale aj potom považovala za perspektívneho špióna a podľa jeho osobného spisu s ním počítala aj v ďalšom období.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy